Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus

Da li ste primetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan ukus? Da li to znači da se pokvarila, ili je možda nešto drugo u pitanju?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je malo ugljendioksida, a delić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je promenila svoj hemijski sastav.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, pa je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega ovoga što smo naveli, sledeći put dobro razmislite da li ćete popiti ustajalu vodu ili sipati svežu.

voda-casa.jpg
Reuters 

(Discoverynews)