Najbolja je ona zimnica koja se održi, bez obzira na to koliko su recepti primamljivi. Ovo je zakon koji dobro poznaju iskusne domaćice, a čak i one će poželeti da isprobaju ove savete

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs

Štedljive domaćice se uvek ponašaju kao da u kući imaju samo jedan kilogram šećera i jedan kilogram voća... Razbacivanja nema, a naročito se ne rizikuje sa dragocenim letnjim plodovima koje želimo da sačuvamo za zimu.

Zato su dobrodošli svi saveti koji nam mogu pomoći da se džem dobro održi, jer od njegove svežine i lepog ukusa zavise naše zimske palačinke...

Za dobar džem, važno je da je ukuvan do prave mere. Nekuvan će se brzo ubuđati, a prekuvan će se ušećeriti. Trik sa tacnom nije lako opisati bez fotografije - najbolje je da ih držite nekoliko spremnih u frižideru, pa izvadite malo kuvanog džema na hladnu tacnu, sačekajte minut i povucite varjačom ili prstom kroz džem. Na tacni treba da ostane trag i u tom slučaju, džem je kuvan. Sa testiranjem možete početi već posle desetak minuta kuvanja.

lisa.jpg
Foto: Profimedia


Na površini kuvanog džema je najrizičnija površina - dodir s vazduhom. Možete ga sprečiti malim krugom koji ćete iseći od papira za pečenje. Zamočite ga u čist alkohol i uvucite oprezno kroz otvor tegle pa ga priljubite uz površinu džema.

Na kraju, konzervacija je moguća i tako što ćete vruće tegle dobro zatvoriti poklopima i okrenuti naopačke. Ostavite tako da se ohlade. Naravno, vodite računa da su vam svi poklopci ispravni i da dobro zatvaraju.

Izvor: Lisa

Sa sajta Lisa.rs pročitajte i:

Slatka zimnica: žele od jabuka

Kako da napravite sirup od nane koji možete ostaviti i kao zimnicu

Slatka zimnica: recept za mirišljavi džem od bresaka

Džem od egzotične voćne mešavine sa kajsijama

Grčki džem od šljiva