Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C. U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se 190 miligrama vitamina C, što je skoro četiri puta više nego u pomorandžama

Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj važan vitamin krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali. Otkrijte koje to voće i povrće ima više vitamina C od citrusa. Bićete iznenađeni!

Crvena i žuta paprika
Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C. U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se 190 miligrama vitamina C, što je skoro četiri puta više nego u pomorandžama.

folija-paprika.jpg
Profimedia 

Brokoli
Brokoli je bogat različitim hranljivim sastojcima, ali i vitaminom C. Samo 100 grama bokolija dovoljno je da u organizam unesete oko 90 miligrama vitamina C.

brokoli.jpg
Shutterstock 

Kelj
Ovo je pravi izvor zdrave hrane. Kelj je bogat vitaminima A i C i vlakanima, a kada je vitamin C u pitanju, na svega 67 grama kelja ima čak 80,4 mg ovog vitamina. U narodnoj medicini, sveži listovi kelja stavljaju se na bolesne zglobove i čireve, a sok od povrća je ove preporučuje osobama koje pate od stomačnih tegoba.

kelj-povrce.jpg
Shutter 

Kivi
Još jedno "kiselo" voće koje je odličan izvor vitamina C. Osim toga, kivi je bogat vitaminima K, E, kalijumom i bakrom. Istraživači su dokazali i da kivi štiti našu DNK od oksidativnog stresa.

kivi.jpg
Profimedia 

Karfiol
Karfiol može da se jede svež ili kao dodatak salati ili jelu, a u svoju ishranu trebalo bi da ga uvrstite zatošto na 100 grama karfiola ima čak 70 miligrama vitamina C.

karfiol.jpg
Shutterstock