Uz pomoć internet ankete, stručni štab organizacije Kvora, sastavljen od vrhunskih kuvara, napravio je listu nacionalnih jela za koja meštani kažu da su jednostavno nezaobilazna ukoliko se zadesite u njihovoj zemlji

"Koje jelo ne smem da propustim kada otputujem?", pitanje je koje sebi postavljaju svi ljubitelji hrane pre nego šzo spakuju kofere i zapute se u novu zemlju.

Uz pomoć internet ankete, stručni štab organizacije Kvora, sastavljen od vrhunskih kuvara, napravio je listu nacionalnih jela za koja meštani kažu da su jednostavno nezaobilazna ukoliko se zadesite u njihovoj zemlji.

Austrija

Bečka šnicla je sinonim za Austriju. Ovo jelo popularno je i u Srbiji. Radi se o tankom pohovanom telećem kotletu prženom u fritezi. Obićno se servira uz peršun i limun, sa dodatkom od krompira ili riže.
Foto: Thinkstock, Bečka šnicla

Hrvatska

Paški sir je tvrdi Hrvatski sir od ovčjeg mleka. Proizvodi se na ostrvu Pag i toliko je poznat da se izvozi širom sveta.

Belgija

Pržene mušlje dostupne su skoro svuda u svetu, naročito u mediteranskim zemljama, međutim Belgijanci mogu da se pohvale da su najveći majstori pripreme mušlju na svetu.

Mušlje se u Belgiji pripremaju na mnogo razčičitih načina - kuvaju se sa vinom, puterom, začinskim biljem i paradajz sosom, a serviraju se uz hrskave slane krompiriće.
muslje.jpg
AP 

Danska

Ulebrud je tradicionalno dansko jelo. Pravi se od ražanog hleba koji se umače u pivo i zatim kuva sa kašom. Servira se sa šlagom preko, zbog čega više liči na dezert, iako se jede kao obrok.

Engleska

Pečena govedina i jorkširski puding smatraju se nacionalnim jelom engleske. Servira se sa goveđim sosom i tost hlebom.
pecena-govedina.jpg
Profimedia 

Francuska


Pot-au-Feu je tradicionalno jelo francuske nacionalne kuhinje. Ovaj rustični recept naročito je popularan zimi kada se u vatri, uz razno povrće kuva i suvo meso sa začinskim biljem.

Nemačka

U tesnom izboru za nezaobilazno jelo Nemačke, Kari-vurst je izašao kao pobednik.

Popularno jelo sastoji se iz klasične nemačke kobasice koja je začinjena karijem i servirana uz pomfrit.

Holandija

Usoljena Haringa je definitivno sinonim za holandsku kuhinju. Usoljeni fileti marinirane sirove haringe jedu se u svežoj kifli sa seckanim lukom. Ovaj specijalitet prodaje se na ulicama svih holandskih gradova.

Grčka

Giros je jedno od najpopularnijih jela ne samo Grčke, več i čitavog mediterana i balkana. Meso, povrće i pomfrit zavijeni u tortilju uz caciki i začine predstavlja poslasticu nezaobilaznu na ulicama srpskih gradova.
giros.jpg
Reuters 

Norveška

Rakfisk je pastrmka koja nekoliko meseci leži usoljena i fermentisana. Jelo se jede sirovo uz luk, pavlaku i tortilju.

Norveška je dugo bila siromašna zemlja, zbog čega je tradicionalna kuhinja najčešće svedena i sastoji se iz usoljenih i konzerviranih jela koja su mogla da izdrže čitavu zimu.

Mađarska

Gulaš je tradicionalno mađarsko jelo, vrlo popularno i u Srbiji, Postoje mnoge varijacije recepta, a tradicionalna varijanta sastoji se iz govedine, luka, paprike, paradajza, zelene paprike i krompira.
madarski-gulas.jpg
Thinkstock 

Poljska

Zurek je osnova za supu i sastoji se od ražanog brašna koje je fermentisano u vodi peta dana. Udubljena lepinja ispunjena je povrćem, celerom, krompirom, belim lukom, jajima i kobasicom.

Italija

Kada je u pitanju Italija, odgovor je lak - Pica. Italija je domovina ovog, možda najpopularnijeg jela sveta, a najpoznatija je napolitana, koja je dobila ime po rodnom gradu pice, Napulju.

Za Italijane, pravljenje pice je više od kuvanja, to je umetnost.
italijanska-pica.jpg
AP 

Portugal

Frankesinja je portugalski sendvič sa šunkom, dimljenom svinjskom kobasicom i šniclim prelivenom topljenim sirom i paradajz sosom.

Specijalitet koje je zaista san svakom mesoždera, sluću se uz pomfrit i hladno pivo.

Rusija

Ko god poseti Rusiju u obavezi je da proba boršč čorbu - gustu supu od cvekle. Boršč se tradicionalno služi hladan uz dodatak kisele pavlake.

Meštani ga prepotučuju u kombinaciji sa domaćom votkom
borsc-corba.jpg
AP 

Slovačka

Brindzove haluski su najpoznatije jelo slovačke kuhinje.l Jelo se sprema od krompira uvaljanog u meki ovčji sir i slaninu.

Škotska

Dimljeni losos sa limunom na crnom hlebu namazanom puterom predstavlja poslasticu za svakog Škota i nezaobilazno jelo za svakog turistu.
dimljeni-losos.jpg
AP 

Slovenija

Kranjska kobasica je slovenačka svinjska kobasica koja se služi samo sa solju biberom i belim lukom.

Španija

Hamon Iberiko, ili iberijska šunka je nacionalni specijalitet Španije. Radi se o svinjskom butu koji se najčešće služi kao predjelo uz masline, hleb i vino.
spanska-sunka.jpg
AP 

Švajcarska

Rosti je u švajcarskoj popularniji čak i od fondija. Radi se o tanko iseckanim grilovanim krompirićima koji se spremaj u na tiganju uz začinsko bilje. Ovo jelo naročito je bilo popilarno među farmerima, pre nego što je postalo nacionalno jelo.

Newsweek.rs

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs

Ako je Vaša majica napravljena u Indiji, možda ste doprineli ekološkoj katastrofi

Ovo su jedini plavokosi crnci na svetu: Melanežani sa Solomonovih ostrva (FOTO)

Činjenice koje niste znali o Legiji stranaca

Rusi izgradili Tesla kule: Hrvat razvija tehnologiju bežičnog prenosa energije (FOTO, VIDEO)

U obliku svemirskog broda: Zavirite u mini Epl grad u Kaliforniji (VIDEO)