Volimo je zato što je slatka, zato što uvek želimo još, zato što lepo miriše, zato što se zbog nje dobro osećamo, zato što je skoro svi vole u celom svetu bez obzira na verska ubeđenja. A ona krije još mnogo tajni

Da li poznajete bilo koga ko nijednom u životu nije uzeo barem zalogaj čokolade? Teško, zar ne?

Volimo je zato što je slatka, zato što uvek želimo još, zato što lepo miriše, zato što se zbog nje dobro osećamo, zato što je skoro svi vole u celom svetu bez obzira na verska ubeđenja. A ona krije još mnogo tajni, objavio je Njuzvik

1. Korišćena je kao valuta

Svi znamo da da su prvi istorijski dokumenti dokazali da su Asteci i Maje bili prvi ljudi koji su jeli zrna kakaoa, dok su ih Evropljani otkrili 1519. Tada su zrna mlevena, mešana sa vrućom vodom i ispijana kao kafa.
cokolada.jpg
Reuters 

Zrna su bila većinski deo trgovine između dve južnoameričke civilizacije koje su bile izuzetno uspešne u vlažnim nizinama. Zrna su zapravo korišćena kao osnovna valuta, jedna korpa kakao zrna je bila osnovna mera plaćanja na pijacama sa kojom se moglo kupiti sve drugo.

2. Momentalno stimuliše mozak

Vaskularni efekat čokolade poznat je već duže vreme: konzumiranje čokolade širi srčane sudove i snižava pritisak.
cokolada-jabuja.jpg
Profimedia 

Najnovija istraživanja pokazuju još nešto: Studija koja je izvedena na Univerzitetu Severna Arizona pokazala je da je čokolada fascinantan pojačivač aktivnosti mozga. U istraživanju koje je sprovedeno na 122 osobe povezane na EEG, dok su jeli crnu čokoladu encefalogram je "eksplodirao", pre nego što se desila vasodilatacija.

3. Kakao je korišćen za pravljenje "meke" rakije

Pre nego što je kakao otkriven kao topli napitak i hrana, kakao je korišćen da bi se od njega napravila vrsta rakije: naime, zrno kakaoa okružuje sladak plod, koji je u period od 1400 do 1100 pre Nove ere bio korišćen za pravljenje pića koje je podsećalo na "meku" rakiju.
kakao-plod.jpg
Reuters 

4. Čokolada je jedina hrana koja se topi na telesnoj temperaturi

Jedna vrsta čokolade prodaje se sa sloganom "topi se u ustima, e u vašoj ruci"... Ali - čokolada se zaista topi i u ruci. Tačka njenog topljenja je 36.5 stepeni - koliko je obična temperatura ljudi. Onog trenutka kada je stavite na dlan - ili na jezik - ona se topi.
izlozba-cokolade-u-bakuu.jpg
Fonet 

5. Izmišljena je čokolada koja se ne topi

S obzirom na to da ljudi vole da jedu čokoladu i u tropskim uslovima - naučnici su decenijama eksperimentisali kako da naprave čokoladu koja se ne topi na uobičajenoj temperaturi.

Pre tri godine to je pošlo za rukom tehnolozima zaposlenim u jednoj britanskoj kompaniji. Jačim mlevenjem šećera i smanjivanjem sadržaja masti - ta njihova čokolada može da izdrži veće temperature bez topljenja.
cokoladne-zeke.jpg
AP 

6.Može da smanji količinu telesne masti

Stereotipi kažu: ako jedete mnogo čokolade - ugojićete se. Međutim, Univerzitet Granada je 2013. sproveo istraživanje koje ukazuje da je istina - potpuno drugačija.

Istraživači su pratili 1.458 tinejdžera i otkrili su da su oni koji su se normalno hranili i stalno unosili čokoladu (u umerenim količinama) imali manju kilažu u odnosu na one kojima je čokolada bila ukinuta.

7. Čokolada u sebi ima hemikaliju sličnu kao marihuana

Osećaj koji imate kada jedete čokoladu - nije isti kao kad jedete neki voćni kolač. Ili palačinke. Zadovoljstvo uz čokoladu je mnogo potpunije. A tajna leži u hemijskom koktelu koji je sakriven unutar zrna kakaoa.
mala-fabrika-cokolade.jpg
AP 

Jedan od najvažnijih "igrača" u tom koktelu je hemikalija poznata kao andamid - mast koja aktivira receptore dopamina. Andamid se proizvodi i u našem telu, ali se brzo razlaže, za razliku od čokoladnog. A efekat koji andamid postiže u našem telu je veoma sličan onom koji proizvodi THC, glavni sastojak kanabisa.

8. Crna čokolada u stomaku postaje lek protiv upale

Iako se o čokoladi govori kao o najboljem slatkišu - naučnici tek sad počinju da shvataju zašto je to tako. Prošle godine je na godišnjem sastanku Američkog udruženja hemičara predstavljeno istraživanje o tome šta se dešava kada pojedemo malo čokolade.

Verovali ili ne - stomačna kiselina i bifidobakterije pretvaraju u hemijskom procesu čokoladu u sredstvo protiv zapaljenja kardiovaskularnih sudova i tela, kao i u sredstvo koje smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara!

9. Čokolada može da poboljša vašu memoriju

Naučnici Medicinskog centra Kolumbija univerziteta su napravili eksperiment u kom su učesnike podelili u dve grupe i odmah im testirali pamćenje. Rezultati su bili jednaki.

Potom su napravili napitak koji je u sebi imao visoku dozu kakao flavanola - antioksidanta iz čokolade. Ovaj napitak unosili su svakodnevno tri meseca samo članovi jedne grupe u eksperimentu.

Onda su ponovo testirali pamćenje. Pogađate: oni koji su pili čokoladni napitak imali su drastično bolje rezultate - u proseku 25 odsto. Osim toga, rezultati pregleda aktivnosti u mozgu pokazali su da je "čokoladna grupa" dobila nove "baze pamćenja" u mozgu.
onet-izlozba-cokolade-u-bakuu02.jpg
AP 

10. Zašto čokolada pobeli

Ako ostavite čokoladu previše dugo otvorenu - ona pobeli. Tačnije - promeni boju na površini. Ukus je promenjen, ali to nije nikakva buđ, ne brinite: masti i ulja iz hemijske strukture čokolade se oslobađaju i struktura se "lomi", pa se zato menja boja. Da biste ovo izbegli - čuvajte kraljicu slatkiša na hladnom, suvom i mračnom mestu.

(Newsweek.rs)

Na portalu newsweek.rs pročitajte još i:

Kako zvuči prva 3Dvarius violina, napravljena 3Dprint tehnologijom

Ako pušenje i alkohol ubijaju, da li znate šta vam radi hrana koju svaki dan jedete?

Nauka je dokazala: Ovih 11 sujeverja su zapravo tačna

Ovih 11 običaja morate znati pre nego što posetite Japan

Sve je spremno za prvu transplantaciju glave, operacija će biti izvedena u Kini