Ukoliko se isečete, a pri ruci nemate ništa što bi moglo da zaustavi krvarenje, posegnite za najčešće upotrebljavanom namirnicom u kuhinji, crnim lukom

Dobro su poznata lekovita svojstva crnog i belog luka. Oni leče prehladu, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, pomažu u borbi protiv alergija. Ali da možete da ga iskoristite i u ove svrhe, verujemo da niste znali.

Osim što može da vas rasplače, ovo povrće uspešno sprečava krvarenje. Njegova uloga bila bi, u stvari, da izigrava hanzapast. Naime, ukoliko se isečete, a pri ruci nemate ništa što bi moglo da zaustavi krvarenje, posegnite za najčešće upotrebljavanom namirnicom u kuhinji, crnim lukom.

Dovoljno je da oljuštite luk tako da dođete do jestivog dela, potom skinite prvi sloj, to je providna kožica koja je veoma tanka i lepljiva. Nju nanesite na povređeno mesto, bukvalno će se zalepiti za kožu. Na ovaj način ćete sprečiti dalje krvarenje i ubrzati proces zarastanja.

crni-luk.jpg
Shutterstock 

Dnevno