Kada pravite osnovni bujon od povrća, poželjno je da ukus bude što prirodniji i da izbegavate dodavanje jakih začina

Svaki put kada pravite supicu morate da posegnete za kockama ili suvim začinima? To ne mora biti tako ako napravite svoje zalihe bujona od povrća koji će od mnogih jela napraviti prava remek-dela.

Kada pravite osnovni bujon od povrća, poželjno je da ukus bude što prirodniji i da izbegavate dodavanje jakih začina, jer ih je kasnije lako dodati dok pravite neko jelo. Iz istog razloga ne treba da presolite vaš bujon.

Šta vam je potrebno:
1 do 2 crna luka
2 do 3 šargarepe
3 do 4 stabljike celera
4 do 5 grančica majčine dušice
1 lovorov list
Mali svežanj peršuna
1 kašičica bibera u zrnu

Po želji možete dodati praziluk, naročito zeleni deo, komorač, paradajz, pečurke, grašak...

Uputstva:
Operite ostatke zemlje i peska s povrća i ugrubo ga nasecite. Ne morate čak ni guliti povrće, a pojedini kuvari savetuju da zadržite čak i ljusku od luka. Ubacite povrće u veliki lonac i nalijte vodom tako da možete lako da ga mešate.

Ako stavite manje vode, bujon će biti koncentrovaniji, dok ga više vode čini ređim.

Čim voda provri, smanjite na srednju temperaturu i pustite da se krčka oko jedan sat.
Kad je bujon kuvan, izvadite povrće iz lonca, a tečnost procedite na cediljku i kroz gazu. Podelite bujon u nekoliko posuda i zamrznite ih u potpunosti. A kasnije bujon koristite po potrebi.

Dodatni saveti:
Povrće možete prethodno kratko peći u rerni, ili ga pre nalivanjem vodom blago propržiti u samom loncu.
Povrće koje niste pojeli na vreme i koje je pomalo uvelo možete čuvati u kesi u zamrzivaču, a kada se kesa napuni, od sadržaja praviti bujon.