Hrana kao lek
ZDRAVE MEŠAVINE ZAČINA: Štite od srčanih oboljenja, kancera, upala, Alchajmera...
Ove tri mešavine začina će jelima obogatiti ukus i popraviti vaše zdravlje
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Najlakši način da svojim jelima dodate još korisnih antioksidanasa je da ih obogatite pravim mešavinama začina. Na taj način ćete dobiti ukusnija, ali i zdravija jela.Ove mešavine začina su izuzetno lekovite.
Začini za pitu s jabukama
Ova mešavina može obogatiti smutije, žitarice, napitke, voćne salate ili kafu. U osnovi se nalaze cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Ovi začini će znatno povećati nivo antioksidanasa u jelu. Cimet i karanfilić smanjuju nivo holesterola u krvi, dok muskatni oraščić sprečava pojavu bora, popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju.
Italijanska mešavina
U ovoj kombinaciji su origano, bosiljak, ruzmarin, žalfija, majčina dušica i majoran. U naučnom istraživanju čiji su rezultati pokazali da je karanfilić na vrhu liste namirnica bogatih antioksidansima, i svi začini italijanske mešavine su se takođe dobro kotirali.
Origano sadrži karvakrol i timol koji imaju antivirusna i antibakterijska dejstva, a ovaj začin može ublažiti stomačne probleme, sprečiti trovanje hranom i čuvati zdravlje jetre.
Majoran ima sastojke koji mogu usporiti razvoj Alchajmerove bolesti, sprečiti nastanak trombova i pomoći u varenju. Majčina dušica ima antiupalno dejstvo i može usporiti starenje i razrediti krv.
Bosiljak umiruje u slučajevima napetosti i nervoze.
Ruzmarin popravlja pamćenje i usporava starenje i razvoj raka.
Žalfija je poznata po čišćenju arterija od naslaga i vekovima se koristi za poboljšanje koncentracije.
Indijska mešavina začina
Postoji mnogo zdravih kombinacija začina zastupljenih u indijskoj kuhinji. Jedna od najzdravijih je ona koja sadrži korijander, kumin, kurkumu, čili papriku, kardamom, slačicu, karanfilić, muskatni oraščić, crni biber i šafran.
Kurkuma je začin žute boje koji se već vekovima koristi u indijskoj kuhinji. Njegova lekovita svojstva potiču iz kurkumina, koji ima antioksidativno i antiupalno dejstvo. Mnoge naučne studiije su pokazale da kurkuma štiti od srčanih oboljenja, povišenog holesterola, dijabetesa, Alchajmerove bolesti i raka.
Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog lekara.
Najlakši način da svojim jelima dodate još korisnih antioksidanasa je da ih obogatite pravim mešavinama začina. Na taj način ćete dobiti ukusnija, ali i zdravija jela.Ove mešavine začina su izuzetno lekovite.
Začini za pitu s jabukama
Ova mešavina može obogatiti smutije, žitarice, napitke, voćne salate ili kafu. U osnovi se nalaze cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Ovi začini će znatno povećati nivo antioksidanasa u jelu. Cimet i karanfilić smanjuju nivo holesterola u krvi, dok muskatni oraščić sprečava pojavu bora, popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju.
Italijanska mešavina
U ovoj kombinaciji su origano, bosiljak, ruzmarin, žalfija, majčina dušica i majoran. U naučnom istraživanju čiji su rezultati pokazali da je karanfilić na vrhu liste namirnica bogatih antioksidansima, i svi začini italijanske mešavine su se takođe dobro kotirali.
Origano sadrži karvakrol i timol koji imaju antivirusna i antibakterijska dejstva, a ovaj začin može ublažiti stomačne probleme, sprečiti trovanje hranom i čuvati zdravlje jetre.
Majoran ima sastojke koji mogu usporiti razvoj Alchajmerove bolesti, sprečiti nastanak trombova i pomoći u varenju. Majčina dušica ima antiupalno dejstvo i može usporiti starenje i razrediti krv.
Bosiljak umiruje u slučajevima napetosti i nervoze.
Ruzmarin popravlja pamćenje i usporava starenje i razvoj raka.
Žalfija je poznata po čišćenju arterija od naslaga i vekovima se koristi za poboljšanje koncentracije.
Indijska mešavina začina
Postoji mnogo zdravih kombinacija začina zastupljenih u indijskoj kuhinji. Jedna od najzdravijih je ona koja sadrži korijander, kumin, kurkumu, čili papriku, kardamom, slačicu, karanfilić, muskatni oraščić, crni biber i šafran.
Kurkuma je začin žute boje koji se već vekovima koristi u indijskoj kuhinji. Njegova lekovita svojstva potiču iz kurkumina, koji ima antioksidativno i antiupalno dejstvo. Mnoge naučne studiije su pokazale da kurkuma štiti od srčanih oboljenja, povišenog holesterola, dijabetesa, Alchajmerove bolesti i raka.
Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog lekara.
Shutterstock
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Lekovita kombinacija med-cimet
5 vrsta začina i povrća koje možete gajiti u domu
10 namirnica za zdrave bubrege
Kineska medicina: Koje namirnice odgovaraju kom tipu ličnosti
Dijetalno piće: Pravi se 5 minuta, pije 5 dana, gubi se 3 kg
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega