Lekovi iz kuhinje
Ove zdrave namirnice smanjuju rizik od depresije
Pravim izborom hrane možete sačuvati mentalno zdravlje, tvrde naučnici
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Nedostatak određenih materija može doprineti pogoršanju raspoloženja kod osoba koje pate od depresije. Brojne naučne studije su pokazale da su osobe čija je ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom izložene manjem riziku od depresije.Ova hrana je pravi izbor kada je u pitanju mentalno zdravlje.
Losos
Kod većine osoba koje pate od depresije je ustanovljen manjak omega 3 masnih kiselina, koje inače popravljaju raspoloženje i smanjuju upale.Naučna studija koja je 2014. godine objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology pokazala je da osobe koje najmanje dva puta nedeljno jedu ribu imaju 25 odsto manji rizik od depresije.
Paradajz
Istraživači su 2013. godine sproveli studiju sa ciljem da pronađu vezu između simptoma depresije i konzumiranja paradajza i hrane koja sadrži ovu zdravu namirnicu. Rezultati koju su objavljeni u stručnom časopisu Journal of Affective Disorders pokazali su da osobe koje često jedu paradajz imaju dvostruko manji rizik od depresije.Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji blagotvorno utiče na zdravlje srca, sprečava moždani udar i depresiju.
Leblebija
Kod osoba koje pate od depresije je zabeležen nizak nivo vitamina B, naročito tipa B6, koji utiče na regulisanje metabolizam i razlaganje svih neurotransmitera, uključujući i serotonin i dopamin. Upravo su leblebije odličan izvor ovog vitamina, pa se preporučuje da u svoju ishranu ubacite ovu izuzetno zdravu namirnicu.
Celovita zrna žitarica
U junu 2015. godine je u časopisu America Journal of Clinical Nutrition objavljeno da postoji veza između unosa vlakana i rizika za razvoj depresije, objavljeni su i rezultati koji pokazuju da prerađena zrna žitarica povećavaju rizik od depresije. Naučnici smatraju da je to zbog toga što prerađene žitarice naglo menjaju nivo šećera u krvi, pa tako može doći i do naglih promena raspoloženja usled promena u nivou hormona kao što su adrenalin i kortizol.
Zato je najbolje da u svoju ishranu ubacite celovite žitarice koje su odličan izvor složenih ugljenih hidrata, bogate su vlaknima i pozitivno utiču na varenje.To su ovsene pahulje, kvinoja i heljda.
Semenke i orašasti plodovi
Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije - bogati su proteinima i amino kiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina. Zato, neka orasi, lešnici, bademi budu vaš izbor za užinu, a nećete pogrešiti ni ako grickate seme suncokreta ili bundeve.
Nedostatak određenih materija može doprineti pogoršanju raspoloženja kod osoba koje pate od depresije. Brojne naučne studije su pokazale da su osobe čija je ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom izložene manjem riziku od depresije.Ova hrana je pravi izbor kada je u pitanju mentalno zdravlje.
Losos
Kod većine osoba koje pate od depresije je ustanovljen manjak omega 3 masnih kiselina, koje inače popravljaju raspoloženje i smanjuju upale.Naučna studija koja je 2014. godine objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology pokazala je da osobe koje najmanje dva puta nedeljno jedu ribu imaju 25 odsto manji rizik od depresije.
Paradajz
Istraživači su 2013. godine sproveli studiju sa ciljem da pronađu vezu između simptoma depresije i konzumiranja paradajza i hrane koja sadrži ovu zdravu namirnicu. Rezultati koju su objavljeni u stručnom časopisu Journal of Affective Disorders pokazali su da osobe koje često jedu paradajz imaju dvostruko manji rizik od depresije.Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji blagotvorno utiče na zdravlje srca, sprečava moždani udar i depresiju.
Leblebija
Kod osoba koje pate od depresije je zabeležen nizak nivo vitamina B, naročito tipa B6, koji utiče na regulisanje metabolizam i razlaganje svih neurotransmitera, uključujući i serotonin i dopamin. Upravo su leblebije odličan izvor ovog vitamina, pa se preporučuje da u svoju ishranu ubacite ovu izuzetno zdravu namirnicu.
Celovita zrna žitarica
U junu 2015. godine je u časopisu America Journal of Clinical Nutrition objavljeno da postoji veza između unosa vlakana i rizika za razvoj depresije, objavljeni su i rezultati koji pokazuju da prerađena zrna žitarica povećavaju rizik od depresije. Naučnici smatraju da je to zbog toga što prerađene žitarice naglo menjaju nivo šećera u krvi, pa tako može doći i do naglih promena raspoloženja usled promena u nivou hormona kao što su adrenalin i kortizol.
Zato je najbolje da u svoju ishranu ubacite celovite žitarice koje su odličan izvor složenih ugljenih hidrata, bogate su vlaknima i pozitivno utiču na varenje.To su ovsene pahulje, kvinoja i heljda.
Semenke i orašasti plodovi
Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije - bogati su proteinima i amino kiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina. Zato, neka orasi, lešnici, bademi budu vaš izbor za užinu, a nećete pogrešiti ni ako grickate seme suncokreta ili bundeve.
Shutterstock
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Čia semenke jačaju imunitet
8 dobrih razloga da jedete bundevu
Napitak od semenki suncokreta koji snižava pritisak
7 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina
Orasima protiv dijabetesa i srčanih bolesti
SUTRA U 13.30: Predsednik Vučić sa predsednicom Državnog zbora Slovenije Klakočar Zupančič