Postoje dokazi koji ukazuju na to da postoji povezanost između konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina poput kobasica i rizika od raka creva

Svetska zdravstvena organizacija trebalo bi uskoro da objavi novi spisak kancerogene hrane, na kojem bi trebalo da se nađu kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine, ali i crveno meso.

Izvor iz SZO-a je kazao da bi novi izveštaj trebalo da bude objavljen u ponedjeljak te da bi se na popisu hrane koja može izazvati rak trebalo da nađu mesne prerađevine, i to u istoj kategoriji s cigaretama, alkoholom i azbestom.

Kako piše Independent, postoje dokazi koji ukazuju na to da postoji povezanost između konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina poput kobasica i rizika od raka creva.

"Ljudi koji konzumiraju veće količine ovog mesa imaju veći rizik od obolijevanja od raka debelog creva od ljudi koji takvo meso jedu u manjim količinama", navodi se na stranici NHS Choices.

Farmeri strahuju od višemilionskih šteta

Ipak, u izveštaju SZO-a navodi se da govedina, jagnjetina i svinjetina mogu da budu deo zdrave ishrane te da je crveno meso dobar izvor proteina i vitamina, ali samo u umerenim količinama.

profimedia0188786876.jpg
Profimedia 


"Postoje jasni dokazi koji ukazuju na to da crveno meso i mesne prerađevine povećavaju rizik od raka creva", navodi Svetski institut za istraživanje karcinoma.

Među farmerima i zaposlenima u mesnoj industriji već se pojavila briga da će ova objava SZO-a izazvati ozbiljan pad potrošnje i višemilionske štete.

"Ako utvrde da crveno meso i mesne prerađevine izazivaju rak, a mislim da hoće, ta će se etiketa itekako zadržati među ljudima. Trebalo bi da prođu decenije da se to promeni, a šteta za mesnu industriju će se brojati u milijardama", kazala je Betsi Buren iz Severnoameričkog instituta za meso, prenosi Independent.

(Index.hr)