Testenina, koliko god ukusna bila, sama po sebi je skrob koji nije zdrav za nas. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj. Sve što treba da uradite jeste da je ne jedete odmah posle kuvanja, već da se ohladiti i ponovno zagreje. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili visinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrejana.

"Posle ponovnog zagrijavanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u bananama ili zobi", rekao je dr Kris van Tuleken zaslužan za neobično otkriće.

Drugim rečima, greani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o reč o testenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

stvar-ukusa-recepti-recept-spagete-testenina.jpg
Shutter 

(Telegraph)