Evo kako da izaberete najkvalitetniji crni i luk i kako da ga pravilno skladištite da duže bude ukusan i svež

Crni luk se nalazi u osnovi mnogih jela i zato je veoma važno da izaberete najkvalitetnije glavice i čuvate ih na najbolji način.

Pri kupovini crnog luka treba birati glavice koje su čiste i dobro oblikovane, vrat glavice luka ne bi trebao da bude otvoren, dok bi ljuska trebalo da bude pripijena, a nikako hrskava i lomljiva, piše sajt Stvar ukusa .

Crni luk se čuva na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mestu. Luk ne bi trebalo stavljati uz krompir jer će se pre pokvariti i izgubiti vlažnost.

Termički obrađen luk može se čuvati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, dok u metalnim posudama gubi boju.Naseckan luk se može zamrznuti, bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi na intenzitetu ukusa.U sirovom stanju crni ili ljubičasti luk izvrstan je kao dodatak salatama, hladnim sosovima, sendvičima, uz meso s roštilja...
crni-luk.jpg
Shutterstock 


SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Narodni lekovi od crnog luka

5 recepata za krompir iz rerne

9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli