Oko 10 miliona ljudi doživi putničku dijareju. Glavni krivci su hrana i voda koji su zaraženi virusima. Od nekih bizarnih, a izrazito popularnih jela može se i umreti.

Karambola
Ovo tropsko voće vrlo je popularno u Brazilu. Bogato je antioksidansima, ali skriva mračnu tajnu. Sadrži dve vrlo opasne supstance za bubrege.

karambola.jpg
Profimedija 

Hot-dog
Viršle u pecivu, popularno nazvana hot dog, jelo je koje obožavaju mnogi. Ali je i opasno. Kod čak 17 odsto dece mlađe od 10 godina izazvalo je gušenje.

sendvic-hot-dog.jpg
Shutterstock 


Četvorozupka
Riba je izrazito popularna u mediteranskim zemljama. Sadrži toksine koji se nalaze u jetri i reproduktivnim organima, a mogu izazvati paralizu i smrt.

otrovna-riba.jpg
Profimedia 


Durian

Ova egzotična voćka neprijatnog mirisa raste u jugistočnoj Aziji. U Tajlandu se smatra kraljevskim voćem. Izrazito je opasna u kombinaciji sa alkoholom.

durian.jpg
Profimedia 


Gorki badem
Nektar biljke gorkog badema sadrži relativno velike količine cijanida. Konzumiranje samo sedam od deset sirovih badema može biti kobno.

lesnik-badem.jpg
Shutterstock 


Lišće rabarbare
Gorkasti belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slastica, zimnica i slanih jela. Ali lišće ove biljke izaziva povraćanje.

lisce-rabarbare.jpg
Profimedija 

Crveni pasulj
Crveni pasulj sadrži toksin fitohemaglutinin pa se obavezno mora prokuvati deset minuta pre konzumacije kako bi se "ubio"’ taj toksin.

crveni-pasulj.jpg
Profimedija 


Indijski oraščić
Sirovi indijski oraščići opasni su jer sadrže urushiol, spoj koji se nalazi u otrovnom bršljanu. Mora se kuhati na pari. Oraščići koje kupujemo u dućanu su kuhani.

indijski-orascic.jpg
Profimedija 


Zovine bobice
Zovine bobice sigurne su za konzumaciju samo ako su dobro kuvane. Koštice sadrže cijanid pa konzumacija sirovih bobica može da uzrokuje proliv i slabost.

zova.jpg
Wikipedia 


Semenke marelice
Semenke trešanja, šljiva, breskvi, jabuka i marelica sadrže hemikaliju koja u organizam otpušta cijanid. Ali da biste se otrovali i ugrozili zdravlje, potebno je mnogo semenki.
semenke-kostice.jpg
Profimedija 


Mozak majmuna
Vrlo neobično, ali ovo jelo je vrlo popularno u Aziji. Može se jesti kuvan ili sa žara, ali u sebi sadrži smrtonosan virus koji može imati smrtne posledice.
majmun.jpg
Profimedia 


Manioka
Ova biljka je specijalitet u Južnoj Americi. Uglavnom se koristi kao grickalica. Sadrži velike količine cijanida, a kao sirova ili loše pripremljena izaziva smrt.

manioka.jpg
Profimedija 

Fesikh
Ova riba je tradicionalno egipatsko jelo. Riba mora biti osušena na suncu i okupana solju barem godinu dana pre same konzumacije.

Echizen Kurage meduza
Ovo japansko jelo vrlo je otrovno. Ova meduza može se jesti samo ako se na pravilan način odstrane otrovni delovi. Izaziva ozbiljna trovanja i smrt.
echizen-kurage-meduza.jpg
Vikipedija 


Sir kasu marzu
Iako nije smrtonosan, ovaj sir sa Sardinije opasan je za bolest želuca. Naizgled samo običan sir italijanskih ovaca, ali pun je živih crva. EU ga je zabranila.


Hákar
lslandsko nacionalno jelo je trulo meso morskog psa koje se sušilo šest meseci. Ovaj morski pas nema urinarni trakt pa je pun toksina. Nikako ne jesti!

morski-pas-hrana.jpg
Vikipedija 


Afrička bik-žaba
Koža i organi ove žabe izrazito su opasni i toksični, ali ovo jelo je delikates u Namibiji. Može izazvati otkazivanje bubrega i imati smrtonosne posledice.

africka-bikzaba.jpg
Profimedija 


Sannakji (Žive hobotnice)
Sannakji je najpopularnije jelo u Koreji. Reč je o komadima žive hobotnice koji se poslužuju dok se još mrdaju pa postoji velika opasnost od gušenja.
zive-hobotnice.jpg
Vikipedija 


Krvave školjke
Šangajske krvave školjke mogu da vas zaraze hepatitisom A i E. Zabranjene su od 1988. godine, ali na ilegalnim tržištima se i dalje mogu naći.

krvave-skoljke.jpg
Profimedija 


Fugu riba
Japanska bodljikava riba izrazito je otrovna. Sadrži tetrodotoksin koji je 1.250 puta jači od cijanida i za koji nema protivotrova. Može imati smrtonosne posledice.

fugu-riba-smrtonosna-riba.jpg
Profimedia 

24sata.hr