OPREZ, JEDEMO OTROVE: Uklonite opasne pesticide iz hrane
Nije dovoljna samo voda
Ako je reč o većoj koncentraciji pesticida, pranje voća ili povrća samo ispod mlaza vode neće pomoći da se oni uklone. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve, uvek perite u sudoperi ili nekoj većoj posudi u koju ste sipali vodu i dodali kašiku-dve sode bikarbone.
Pesticide možete isprati i sirćetom, tako da na dve šoljice vode stavite pola šoljice belog sirćeta.
Ako želite sasvim prirodnu varijantu, deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Pripremljeno voće ili povrće stavite u tu mešavinu i pustite da u njoj odstoji 10-15 minuta (ovo naročito važi za brokoli i karfiol). Nakon toga ga dobro isperite pod jakim mlazom vode, osušite i poslužite.
Ako ne želite da namirnice perete ničim drugim osim čistom vodom, onda ih ostavite da prenoće u njoj - voće i povrće potopite u vodu uveče i sledećeg jutra ga dobro isperite mlakom vodom.
Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Ovo voće uvek dobro i temeljno operite pre konzumiranja i ukoliko imate priliku, kupujte samo organsko. Košta više, ali je neuporedivo zdravije! I ne zaboravite da i njega treba dobro oprati.
Limun, pomorandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba dobro oprati! Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a koru citrusa izbegavajte da rendate u kolače osim ako niste sasvim sigurni da su organski uzgojeni.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore