Cimet je mnogo više od začina koji obogaćuje vaša jela...

Postoje dve vrste cimetovog ulja. Esencijalno cimetovo ulje je veoma jako i pravi se od listova i kore. Drugo je ekstrahovano ulje koje možete i sami veoma lako da napravite, piše sajt Stvar ukusa.

Uzmite 6 prutića cimeta, stavite u teglu i prelijte s litrom maslinovog ulja. Ukoliko ne možete da nađete u prodavnici prutiće cimeta, možete rastvoriti 100 g cimeta u prahu u 50 ml maslinovog ulja.

Ukoliko pravite ulje sa štapićima cimeta, nakon prelivanja maslinovim uljem, zatvorite teglu i ostavite na sobnoj temperaturi 3 nedelje. Protresite teglu nekoliko puta na dan, a nakon 3 nedelje procedite ulje i sipajte ga u tamnu staklenu bocu. Dobili ste pravi eliksir zdravlja!

Cimet je veoma snažan antioksidans i štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Ovo domaće ulje se može koristiti kao prevencija i lek za mnoge zdravstvene tegobe. Koristite ga kao preliv za salate, dodajte u sosove ili ga pak nanosite na mesto upale.

Međutim, ne preporučuje se dugotrajno uzimanje ovog ulja. Uzimajte najviše 2 kašičice na dan, jednu ujutro i jednu uveče.

Cimet i cimetovo ulje ublažavaju posledice stresa i deluju preventivno na gubitak pamćenja. Takođe, čiste kožu, poboljšavaju cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam. Ovo zdravo ulje deluje preventivno na moždani i srčani udar. I ne samo to, cimetovo ulje deluje antibakterijski i antigljivično i sprečava razvoj raka debelog creva. Ovaj domaći preparat će pomoći i u varenju i izbaciti višak tečnosti iz organizma.

Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte svog lekara.
cimet.jpg
Shutterstock 


SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Lekovita kombinacija med-cimet

Evo šta će se desiti vašem telu ako jedete 2 banane dnevno

Svemoćno sirće - 10 neuobičajenih namena

Čarobna kombinacija meda i vode - 9 korisnih svojstava

Pogledajte zbog čega je dobro piti vodu na prazan stomak