Od makovnjače se očekuje obilje maka, a prema verovanju naših starih, onaj ko jede mnogo maka za Badnji dan, može da očekuje i mnogo novca.

Budući da je badnja trpeza posan, testo treba da bude bez mleka i jaja.
Testo:

* 500 g brašna
* 1 kesica suvog kvasca
* 300 g mlevenog maka
* 5 kašika šećera
* 1 limun
* 3 dl ulja
* 1 prstohvat soli
* šećer u prahu

Priprema

U brašno dodati suvi kvasac, ulje, kašiku šećera, prstohvat soli i sa mlakom vodom zamesiti testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste. Naraslo testo rastanjiti na debljinu od 2 centimetra.

mak-strudla.jpg
Profimedija 

Priprema fila
Pomešati mleveni mak sa preostalim šećerom, narendanom korom i sokom od limuna i 2,5 dl vode. Kratko prodinstati i ohladiti. Filom premazati testo, urolati i ostaviti na toplom mestu još tridesetak minuta da naraste. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 40 minuta.
Pečenu štrudlu bogato posuti šećerom u prahu.

mak-makovnjaca.jpg
Profimedia 

(Zalogaj.com/EPK)