Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najnezdraviji deo piletine, ali najnovija istraživanja pokazuju da to baš nije tako.

Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine, piše sajt Stvar ukusa. Međutim, vreme je da počnete bez griže savesti da uživate i u ovim slasnim delovima pileta.

Zbog čega? Većina masti koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprineti smanjenju krvnog pritiska i holesterola.

Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. Ipak, pileću kožicu treba jesti u umerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umerenim količinama.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Najčešće greške u pripremi piletine

Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Limun, najbolji saveznik u mršavljenju

Ove stvari nemojte raditi nakon obroka