Premda je divno kad ne morate da kuvate jer vam je ostalo viška hrane, ponekad ostatke ne bi trebalo da jedete.

Nakon velikih obroka, obično nam ostane hrana koju je šteta baciti.

Neka hrana može biti čak i zdravija u drugoj rundi, ali postoje i situacije kad ćete rizikovati trovanje hranom. A ako ste ikad to doživeli, znate da povraćanje, prolie i grčevi u želucu nisu vredni nijednog obroka.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje se oko milion ljudi otruje hranom, s tim da polovina to iskustvo proživi zahvaljujući sopstvenom kuvanju, a stotinak ljudi (obično vrlo mladih ili vrlo starih), čak i umre od posledica trovanja.

Do trovanja obično dolazi zbog bakterija koje su vam zarazile hranu. Najgora je kampilobakterija koja se u Velikoj Britaniji nalazi u čak 65 odsto piletine dostupne na tržištu. Jedno istraživanje ju je pronašlo na čak šest odsto pilića kupljenih u supermarketu.

Kampilobakter može preživeti nekoliko sati na kuhinjskoj površini, pa se lako širi dalje, a potrebna je mala količina da se zarazite.

bol-bolovi-stomak-ciklus-menstruacija-prehlada.jpg
Shutter 

Primera radi, trebalo bi da konzumirate desetine hiljada bakterija salmonele kako biste se razboleli, dok je dovoljno da unesete u organizam tek petstotinjak kampilobakterija da biste završili u bolnici.

S obzirom na to da je toliko raširena među piletinom, nije dobro raditi ono što većina radi - a to je da operete piletinu pre kuhanja. Mnogo je bolje staviti je direktno u rernu i onda dobro oprati ruke.

Najbolji način uništavanja bakterija jeste visoka temperatura, pa je potrebno sve dobro skuvati i ispeći, pogotovo kod piletine koja ima mekše meso, pa se bakterije mogu zavući u sve delove mesa.

No, jednom kad ste gotovi s kuvanjem i ostalo vam je hrane, zapamtite da je veoma važno da se hrana u potpunosti ohladi pre nego što je stavite u frižider. Naime, ako tople namirnice stavite u frižider, samo ćete povisiti temperaturu frižidera i stvoriti od njega savršen inkubator za širenje bakterija, koje će se tad "razbežati" po svoj prisutnoj hrani.

Dakle, prekrijte hranu, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne duže od četiri sata) i nakon toga je smestite u frižider.

A nakon što je skuvana, možete je podgrejati nekoliko puta, iako neki napominju da se to može učiniti samo jednom.

brokoli-kuhinja-kuvanje.jpg
Shutterstock 

Tajna podgrevanja

Namirnice koje ne bi trebalo da podgrevate, jer predstavljaju pretnju vašem zdravlju su:

-kuvano meso ili hrana koja sadrži meso, poput pite s mesom ili lazanja

-umaci koji sadrže pavlaku ili mleko

-plodovi mora uključujući i sve što sadrži ikakve tragove riba poput variva i umaka

-kuvani pirinač ili testenina

-hrana koja sadrži jaja, orašaste plodove i druge namirnice bogate belančevinama poput omleta, ili proizvoda bogatih sojom.

jaja-zumance-belance.jpg
Shutter 

Ono što možete podgrejati morate temeljno da zagrejete. Većina pri zagrevanju koristi mikrotalasnu rernu, ali problem koji se javlja u tom slučaju jeste da nećete hranu ravnomerno zagrejati, pa će ostati prostora na kojima mogu bujati bakterije.

Zato je vrlo važno da ako koristite mikrotalasnu (ili običnu rernu), u nekom trenutku izvadite hranu, dobro je promešate i vratite nazad.

Hrana s kojom bi ljudi posebno trebalo da budu oprezni jeste pirinač. Zanimljivo je da on sadrži bakterije koje, iako se uništavaju grejanjem, mogu stvoriti spore koje ne samo da su otrovne nego su i otporne na visoku temperaturu.

Svejedno, možete podgrejati pirinač, ali samo ako je - čim se ohladio - stavljen na hladno mesto.

pirinac.jpg
Shutterstock 

(b92)