U zapadnim zemljama sve je popularniji indijski način ishrane, zasnovan pre svega na jelima od pirinča. Ova dijeta se bazira na tradicionalnoj indijskoj kuhinji, gde dominiraju jela bogata ugljenim hidratima, s mnogo egzotičnih začina.

Na vrhu dijetalnog jelovnika nalazi se pirinač sa karijem i cimetom. Kari je vrlo popularan začin u Indiji, koji ubrzava metabolizam više od bilo koje druge namirnice. Iako se konzumira u malim količinama, kari ima sposobnost da sprečava rast masnih tkiva.

Indijska dijeta traje sedam dana, tokom kojih možete izgubiti čak i do sedam kilograma. Tokom trajanja dijete nemojte da pijete druge tečnosti osim obične vode i crnog čaja bez šećera.

7 dana se jede sledeće:
Doručak:
1 šoljica mleka i 1 banana
Ručak: 3 kašike kuvanog pirinča začinjenog solju, 1 šoljica crnog čaja, dve trećine šoljice kuvanog povrća s karijem
Večera: 1 šoljica crnog čaja, 2/3 šoljice povrća s karijem

Recept za povrće s karijem: Tri paradajza iseći na kriške. Oguliti 1 patlidžan, oprati i izrezati na kockice. Dve paprike i 1 šargarepu iseći na trake. Sitno iseckati 2 čena belog luka. Propržiti na maslinovom ulju patlidžan i šargarepu. Dodati paprike i paradajz. Kuvati na laganoj vatri 15 minuta. Zatim dodati 1 kašičicu karija, so i beli luk. Kuvati još 10 minuta.

pirinac.jpg
Shutterstock 

nova.ba