Višnja kao voće spada u kategoriju hrane koja je superzdrava, odličan su izvor vitamina i minerala.

Njen glavni pigment crveni antocijan kojeg ima više nego u kupinama izvor je beta karotena a ima ga 19 puta više nego u borovnicama i jagodama, a melatolin koji deluje antioksiodativno je važan regulator srčanog ritma i starenja.

Lišće i peteljke višnje se koriste u čaju koji pomaže izbacivanju kamena iz bubrega i mokraćnih kanala, smanjuje celulit, impotenciju, lišće višnje se koristi u preparatima za lepotu a pomaže kod uklanjanja peruti i otečenih kapaka. Čaj je dobar i kod skidanja kilograma.

Odličan je eliksir za oporavak posle operacija, smanjuje upale, štiti nervni sistem. Dobar je kod nesanice i lečenju tegoba kod menopauze.

Recept

U ispravnu i neoštecenu emajliranu posudu stavite kasiku usitnjenog lišća višnje i kašiku cvetova kantariona.
Prelijte tu smesu sa tri čaše vrućeg piva. Stavite i kuvajte na laganoj vatri 40 minuta. Skinite sa vatre i ohladite.

Procedite kroz gustu cedaljku ili gazu i konzumirajte tri puta dnevno posle jela stim da je treća doza pred spavanje.

visnja-caj-list.jpg
Profimedia 

(infosavjetnik.com)