Delovi namirnica koji se inače ne jedu mogu biti puni hranjivih materija, a i iznenađujuće ukusni.

Ovo je šest namirnica koje biste trebali jesti umesto što ih bacate.

Kora pomorandže

Sadrži četiri puta više vlakana nego deo koji se obično jede i više tangeretina i nobletina – flavonida koji su dobri za prevenciju raka, dijabetesa i zapaljenja.

pomorandza-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Stabljika blitve

Sadrži dosta glutamina, aminokiselika koja utiče na poboljšanje imunološkog sistema i potiče sposobnost tela da se oporavi od povreda i operacija.

blitva.jpg
Foto: Profimedia

Lišće celera

Ima pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika. Pored toga, sadrži i vitamin C i fenole, moćne antioksidante.

celer-zena-biljka.jpg
Foto: Profimedia

Lišće brokolija

Samo porcija od 30 grama lišća brokolija sadrži 90 posto dnevnih potreba vitamina A, dok sam plod ima samo tri posto.

brokoli.jpg
Foto: Shutterstock

Kora lubenice

Otkriveno je da beli deo kore lubenice sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja potiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.

lubenica-voda-hladna-hladjena-nehladjena.jpg
Foto: Shutterstock

Ljuska luka

Sadrži više atnoksidanata nego sama glavica luk. Posebno je bogata kvercetinom koji može smanjiti krvni pritisak.

crni-luk-beli-luk.jpg
Foto: Shutterstock/Ilustracija