Doktorka Uma Naido, ekspert za hranu, ali i psihologiju, nedavno je napisala članak o tome koliku moć ima hrana u lečenju anksioznosti.

Ona je objasnila da iako je zdrava dijeta s velikom količinom vode i niskim nivoom kofeina ključna, postoje određene namirnice koje možete da konzumirate ukoliko ste zainteresovani da na taj način lečite svoju anksioznost, kroz ishranu.

Evo šta ona preporučuje:

– sve što je prirodno bogato magnezijumom poput spanaća, blitve, pasulja, integralnih žitarica i oraha,

– sve što je prirodno bogato cinkom kao što su ostrige, indijski orah, jetra, govedina i žumanca.

– losos bogat omega-3 kiselinama

– hrana bogata probioticima (kiseli krastavčići, kiseli kupus i kefir), špargla

– bilo šta bogato vitaminom B (avokado i bademi).

Dokazano je da sve ove namirnice kada se redovno konzumiraju umanjuju simptome anksioznosti.

Naravno, ovo stanje se ne može izlečiti ishranom i kod ozbiljnijih oblika anksioznosti neophodni su odgovarajući tretmani i pomoć profesionalaca.

anksioznost-depresija-tuga-samoca.jpg
Foto: Shutter

(Novi Magazin)