Vaskršnja pogača se pravi rano ujutro u koju se utiska jaje i tako za vaskršnjii doručak poslužuje uz kuvana jaja i šunku.

Potrebno:
250 ml mleka
250 ml vode
40 gr kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
600 – 700 gr brašna
125 gr margrarina
100 gr sira
1 žumance
semenke lana

Priprema:

Pomešati toplo mleko i toplu vodu, pa dodati kvasac i šećer i razmutiti. Dodati pola mere brašna pa mešati kašikom. Dodati 1 kašičicu soli, ulje . Sve vreme mešati kašikom uz postepeno dodavanje brašna. Kad već ne možete da mešate zamesite testo. Nije potrebno dugo mesiti jer ste kašikom već dobro izradili. Umesiti mekano i glatko, pa namazati onim preostalim uljem i ostaviti da kisne 30 minuta na toplom mestu. Kada je testo nakislo malo ga premesiti i razvući u pravougaonik (35 x 55 cm ).

Umutiti margarin, sir i 1 kašičicu soli pa sa ovom smesom premazati razvučeno testo. Testo urolati i saviti u krug (obruč ). Iseći rolat na trake 1–2 cm debljine, ali trake ne seći do kraja, ostavljati malo ne isečeno da bi de pogača imala na čemu držati. Svaku drugu traku izvrtati unutar obruča a trake između malo izokretati. Napraviti 5 loptica od aluminijumske folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja. Ostaviti malo, pa premazati pogaču žumancetom i posuti lanenim semenom.

Staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se pogača ispekla, kuglice od folije povaditi pa na njihovo mesto staviti uskršnje jaja.

uskrs-pogaca-jaja-profimedia.jpg
Profimedia 

domacirecepti.net