Konačno je osvanuo veliki hrišćanski praznik a najveća radost su šarena jaja i borba ko će koga pobediti.

Tucanje vaskršnjim jajima predstavlja tradicionalnu igru svuda u hrišćanskom svetu. Iako je u pitanju samo zabava, podrazumeva se da svako želi da bude pobednik i odnese što više jaja!

Mnogi ne prezaju ni od prevare, pa tako podvaljuju jedni drugima drvenim, gvozdenim ili mermernim jajima, ili jajima nalivenim voskom ili cementom. Naravno, takva akcija vrlo brzo se razotkrije i prevarant biva diskvalifikovan iz igre.
Zato se mnogi pitaju, da li je uopšte moguće fer-plej tucanje, a da ljuska ni ne napukne?

uskrs-uskrsnja-jaja-jaja-jaje-dekupaz.jpg
Foto: Thinkstock

Kako iz korpe odabrati baš to savršeno i magično jaje?

Pravilo je da su pačija jaja najmekša, a morčija najtvrđa. Što se kokošijih tiče, većina dosadašnjih pobednika se slaže da je ključ izabrati što manje, špicasto jaje i to ono koje je na dodir najgrublje i nema glatku ljusku.

Takođe, potvrđeno je da su jaja najslabija na mestu gde im se stvorio vazdušni džep. Zato je za kuvanje bolje birati jaja koja nisu sveža, već su stara nekoliko nedelja.

Tokom samog tucanja, gledajte da prste približite što bliže vrhu jajeta. Trik je u tome da pokušate da se “kucnete” nežnije od svog protivnika, jer je tako manja šansa da probijete ljusku sopstvenog jajeta.

porodica-uskrs-kucanje-jajima.jpg
Foto: Shutterstoc