Mlevena paprika obiluje vitaminom C, B6, E, kalijumom, manganom i flavonoidima.

Neverovatno, ali pali - krvarenje iz nosa, duboke posekotine mogu da se zaustave pomoću mlevene paprike.

Stavite li malo mlevene (domaće) paprike na ogrebotinu ili dublju posekotinu, ona će zaustaviti krvarenje. Dodatna zanimljivost - to vas neće peći!

Štaviše, paprika će omogućiti sigurno zarastanje, a nakon svega neće ostati ni ožiljak. Reč je o "receptu" narodne medicine koji se od usta do usta sačuvao od davnina do danas.

Imate li kakve unutrašnje ranice, popijte malo mlevene paprike razmućene u čaši vode - pomoći će u vrlo kratkom vremenu.

Iskustvo kaže da je mlevenu papriku bolje potopiti u čaši vruće vode i popiti je što brže. Bez obzira na to je li reč o unutrašnjem ili spoljnom krvarenju, oralna upotreba mlevene paprike u vrućoj vodi ekspresno pomaže.

Osim zaustavljanja krvarenja, mlevena paprika radi po principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegriše živce koji šalju signale za bol pa tako, jednostavnim rečnikom, ublažava bol.

Pomaže kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata i drugih bolova.

ljuta-paprika.jpg
Profimedia