Ova pogača će zadovoljiti sva vaša čula. Neverovatno je slojevita, ali i i veoma ukusna.

Sastojci za 4 osobe:

TESTO:

brašno 1kg
mleko 250ml
vode 250ml
kvasac 1 kockica
šećer 1 kašika
soli 2 kašičice
ulja 50ml
sirće 1 kašika
jaja 2 komada

FIL SA SIROM:

sir 150g (mrvljeni)
jaja 2
šunka 150g

FIL SA BLITVOM:

jaje 1
mrvljeni sir 150 g
blitve 150-200 g (sveže iseckane)

FIL SA AJVAROM:

ajvar 3-4 kašike

ZA PREMAZIVANJE KORA:

margarin 150 g

ZA PREMAZIVANJE CELE POGAČE:

kisela pavlaka 2-3
kašike
jaje 1
susam 2-3 kašike

Priprema

1. Zamesiti testo od datih namirnica. Ostaviti testo 15 minuta, da odmori. Zatim podeliti testo na 11 loptica. Razviti lopticu veličine većeg tanjira-staviti malo narendanog ili istopljenog margarina-sastaviti dve razvijene loptice.Tako sastavljati po dve kore zajedno (dobiće se četri kore)- samo je jedna kora gde idu tri razvijena kolačića i ta kora ide prva u plehu i to je peta kora.

Iseckati blitvu (ne bariti je) staviti jedno jaje i malo sira, posoliti i sve zajedno dobro izmešati. Prvu razvijenu koru (gde idu tri razvijena kolačića) staviti u pleh (razviti koru veličine pleha), preko kore staviti pola smese od iseckane blitve.

2. Zatim razviti drugu koru (gde idu dva kolačića) staviti namaz od 150 gr mrvljenog sira(ili kakvog imate), jaja i preko sira poređati šunkaricu.

3. Zatim ide treća kora (isto dva kolačića) preko kore idu 3 kašike ajvara.

4. Zatim ide četvrta kora (isto dva razvijena kolačića) preko nje ide opet blitva.

5. Odozgo ide peta kora (isto dva razvijena kolačića). Celu pogaču isečemo u kocke premažemo sa 2-3kašike pavlake i 1 jajetom...po želji posuti sa susamom 2-3 kašike i odmah pečemo.

6. Pogaču pečemo 40 minuta na 200 C. Prvo je pečemo 20 minuta, a zatim još 20 minuta, ali pokrivenu sa papirom za pečenje, (pečenje mnogo zavisi i od rerne).

Posluživanje

Uz jogurt ili kiselo mleko fantastična večera...

kraljevska-pogaca.jpg
Profimedia 

(Coolinarka)