IDEALNA ZA VRELE DANE
DA LI ZNATE DA ODABERETE ONU PRAVU: Sve što niste znali o lubenicama
Ima ih svakakvih - većih, manjih, tamnijih, svetlijih, prugastih, okruglih i duguljastih, ali jedno im je zajedničko - od lubenice nema boljeg letnjeg osveženja.
Odlično gasi žeđ, a pošto ima malo kalorija, idealna je za održavanje vitke linije. I pored toga što je ukusna, lubenica je i izuzetno zdrava.
Afričko povrće
Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće iz porodice bundeva koje dolazi iz srednje Afrike.
Lubenica u brojkama
Ova crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija, što je čini idealnom letnjom dijetalnom namirnicom. Oko 10% nje čini šećer, a ostalo je voda. Sadrži beta karoten, gvožđe, kalcijum, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.
Kako odabrati najbolju
Svi smo čuli mitove o biranju lubenice - treba kucnuti po njenoj kori. Ali ko zapravo zna kakav zvuk ona treba da proizvede? Realno, niko. Zato vam otkrivamo jednostavniji trik koji će vam pokazati koliko je lubenica sveža - boja kore i peteljke otkriva njenu zrelost. Ako je peteljka zelena, onda je sveža, a ako je suva i tamna, svoje osveženje radije potražite negde drugde.
Dobar je saveznik protiv upale mišića i pritiska
Lubenica je pravi prijatelj kad je reč o oporavku od telesnih aktivnosti. Osim velikog procenta vode, sadrži citrulin, koji podstiče stvaranje kiseonika i opušta i širi krvne sudove, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara.
Čuvajte je na sobnoj temperaturi
Znamo, svi više vole hladnu lubenicu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva. Pravilo koje treba da zapamtite je da je hladna lubenica, istina, ukusnija, a neohlađena mnogo zdravija. Zato ju je najbolje rashladiti u posudi (ili kadi) napunjenoj vodom. Ali ako je načeta ili presečena napola, a niste je pojeli celu, do sutra je držite u frižideru.
Za čišćenje organizma
Ako želite da iskoristite sezonu lubenica i pritom očistite organizam, napravite jednodnevnu kuru lubenicom. Ujutro i uveče popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu. Nije određeno koliko lubenice smete pojesti, jedite koliko možete. Bez obzira na to što lubenica sadrži čak oko 90% vode, tokom čišćenja svakako treba piti vodu. Sledeći dan započnite voćem, a nekoliko sati nakon toga možete pojesti kuvano povrće ili laganu čorbicu.
Čišćenje tela lubenicom je zdravo, nije naporno za organizam i možete ga raditi dva puta mesečno u letnjem periodu.
Pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti
Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom, a naučna istraživanja potvrdila su da on može da spreči malignu transformaciju ćelija. Pomaže u eliminisanju toksina iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL holesterola, a pomaže i u borbi protiv bora. Pored lubenice, i paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga. Takođe, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalijum i magnezijum, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Afričko povrće
Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće iz porodice bundeva koje dolazi iz srednje Afrike.
Lubenica u brojkama
Ova crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija, što je čini idealnom letnjom dijetalnom namirnicom. Oko 10% nje čini šećer, a ostalo je voda. Sadrži beta karoten, gvožđe, kalcijum, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.
Kako odabrati najbolju
Svi smo čuli mitove o biranju lubenice - treba kucnuti po njenoj kori. Ali ko zapravo zna kakav zvuk ona treba da proizvede? Realno, niko. Zato vam otkrivamo jednostavniji trik koji će vam pokazati koliko je lubenica sveža - boja kore i peteljke otkriva njenu zrelost. Ako je peteljka zelena, onda je sveža, a ako je suva i tamna, svoje osveženje radije potražite negde drugde.
Dobar je saveznik protiv upale mišića i pritiska
Lubenica je pravi prijatelj kad je reč o oporavku od telesnih aktivnosti. Osim velikog procenta vode, sadrži citrulin, koji podstiče stvaranje kiseonika i opušta i širi krvne sudove, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara.
Čuvajte je na sobnoj temperaturi
Znamo, svi više vole hladnu lubenicu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva. Pravilo koje treba da zapamtite je da je hladna lubenica, istina, ukusnija, a neohlađena mnogo zdravija. Zato ju je najbolje rashladiti u posudi (ili kadi) napunjenoj vodom. Ali ako je načeta ili presečena napola, a niste je pojeli celu, do sutra je držite u frižideru.
Za čišćenje organizma
Ako želite da iskoristite sezonu lubenica i pritom očistite organizam, napravite jednodnevnu kuru lubenicom. Ujutro i uveče popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu. Nije određeno koliko lubenice smete pojesti, jedite koliko možete. Bez obzira na to što lubenica sadrži čak oko 90% vode, tokom čišćenja svakako treba piti vodu. Sledeći dan započnite voćem, a nekoliko sati nakon toga možete pojesti kuvano povrće ili laganu čorbicu.
Čišćenje tela lubenicom je zdravo, nije naporno za organizam i možete ga raditi dva puta mesečno u letnjem periodu.
Pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti
Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom, a naučna istraživanja potvrdila su da on može da spreči malignu transformaciju ćelija. Pomaže u eliminisanju toksina iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL holesterola, a pomaže i u borbi protiv bora. Pored lubenice, i paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga. Takođe, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalijum i magnezijum, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Profimedia
Čaj od semenki
Čaj od semenki lubenice se posebno preporučuje osobama koje imaju bubrežni kamenac, a takođe stimuliše i rad bubrega.
Da biste ga pripremili, potrebna vam je jedna kašika semenki koje prethodno treba da sameljete ili iseckate. Prelijte ih s pola litre vrele vode i ostavite da se čaj ohladi. Zatim ga procedite i odmah popijte. Ako je moguće, uvek ga pijte sveže pripremljen. Konzumirajte ga najmanje tri puta nedeljno, a možete ga piti i više puta na dan.
"DANAS SU POKUŠALI DA SPREČE DA PENZIONERI U SRBIJI DOBIJU POVIŠICU U DECEMBRU" Vučić o opoziciji: Možete misliti kakva bi to katastrofa bila