Osobe koje dnevno pojedu kašiku mlevenog kima čak tri puta brže gube na težiniu odnosu na ljude koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin.

Do ovog zaključka su došli naučnici sa iranskog Instituta medicinskih nauka "Shahid Sadoughi" prilikom nedavnog istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 88 žena sa prekomernom težinom, a sve su tokom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savete o zdravoj ishrani.

Međutim, polovina ispitanica je svakodnevno jela tri grama kima u prahu, umešanog u nemasni, nezaslađeni jogurt.
Nakon tri meseca, grupa koja je konzumirala kim značajno više je smršala. U proseku su izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim, a za čak 14 odsto im je bio smanjen udeo masti u telu. Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udeo masti spustile za4,9 odsto.
Osim toga, ovaj začin je pomogao i da nivo lošeg holesterola spuste za 10!

Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.

kim-zacin.jpg
Foto: Profimedia


(ženskica.com)