Trudnice više ne bi trebalo da se plaše konzumiranja svežih jaja, objavili su britanski stručnjaci.

Britanski Savetodavni odbor koji se brine za mikrobiološku ispravnost namirnica objavio je nove informacije u vezi konzumiranja svežih jaja u trudnoći, piše BBC.

Ovaj odbor ocenjuje stepen rizika od trovanja kad je u pitanju konzumacija određenih namirnica određenim grupama, a konzumiranje sirovih jaja u trudnoći ima "jako nizak" stepen rizika.

Navedeno je kako sveža ili slabo kuvana jaja slobodno mogu konzumirati i osetljive grupe, poput starijih osoba i trudnica.

trudnica-jaje.jpg
Foto: Profimedia

Britanska Agencija za standarde hrane (FSA) dodatno je istraživala ovu oblast, objavivši kako je od poslednjeg izveštaja napravljenog na ovu temu 2001. godine, došlo do znatnog smanjenja broja slučajeva zaraze salmonelom.

Ipak, navodi se kako je, da bi sveža jaja bila sigurna za upotrebu i trudnicama, potrebno skladištiti ih na pravilan način i obavezno konzumirati pre isteka roka.

trudnica-trudnoca-stomak.jpg
Foto: Profimedia