Bez obzira na to da li više volite kada je kuvan ili pečen, znajte jedno - ovaj plod je odličan za zdravlje

Danas je zaista teško naći osobu koja ne voli da uživa u kukuruzu.

A u vezi sa njim je baš sve zabavno - od čišćenja, kada od njegove svile najmlađi prave brkove, pa sve do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo njegov klip.

Ovi žuti plodovi koji potiču s američkog kontinenta imaju mnogo dobrobiti za naš organizam. Kuvan ili pečen, omiljena je užina u letnjim danima, a dobra stvar je ta što se konzerviran ili zamrznut može naći i tokom cele godine.

Odličan za probavu

Kukuruz je pun vlakana koja su izuzetno dobra za probavu. Osim što će vam pomoći da održite dobru liniju, ona sprečavaju zatvor, pojavu hemoroida i navodno smanjuju rizik od nastanka raka creva. Istraživanja pokazuju da kukuruz pomaže i u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu. Odličan je i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

Vole ga i srce i mozak

Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B i B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidanasa koje sadrži u sebi. Ova namirnica slatkastog ukusa obiluje vlaknima koja snižavaju povišen holesterol i koja se brinu za dobru liniju, folnom kiselinom, koja štiti krvne sudove, vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga, i ugljenim hidratima, koji nam pružaju preko potrebnu energiju.

Čuva vitku liniju

Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, varate se! Jedan klip ih u proseku ima od 80 do 100, zbog čega je superhrana za one koji su na dijeti.

Kako odabrati najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kom je bio pričvršćen za biljku sočan je i jarke boje.
kukuruz.jpg
Shutterstock 

Kako se čuva

Kao prvo, kukuruz ne sme da stoji na toplom mestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u skrob. Najbolje ga je skuvati odmah nakon kupovine jer nakon dan-dva već lagano gubi na ukusu.

Ako ga kuvate, ne solite vodu

Navodno so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrdim, a niko ne želi da, kad glocka klip, ostavi zub na njemu. Zato ga solite kada se skuva.