Dogodi li vam se da apsolutno svaki put kada sečete luk plačete kao devojčica? Isprobali ste sve bakine savete i narodne "recepte"?

Ako je vaš odgovor da, verute nam, niste jedini. Dok sečemo luk oslobađaju se enzimi koji proizvode plin propanetial sulfoksid pomoću kojeg se stvara blaga sumporna kiselina. Mozak "šalje informacije" da se ispere oko, no više suza stvara više kiseline koja nadražuje naše oči.

Srećom za nas, pronašli smo metodu koja će ubuduće vaše seckanje luka učiniti puno manje emotivnim...

ŠTA VAM TREBA: Zamrzivač i luk.

ŠTA UČINITI: Stavite luk u zamrzivač na 15-tak minuta pre nego vam zatreba i morate ga naseći. I obavezno namestite alarm da ne zaboravite na njega, jer ne želite da luk postane pre tvrd.

ZAŠTO DELUJE: Teorija kaže da niske temperature sprečavaju otpuštanje hemikalija iz luka koje nadražuju oči.

crni-luk.jpg
Foto: Shutterstock


(wall.hr)