U mnogim kulturama voće se jede nakon obroka, ali taj trend je nužno promeniti.

Stručnjaci preporučuju da voće treba jesti 20 do 30 minuta pre obroka. Glavni razlog za to je taj što plodovi sadrže šećer i zbog toga im treba više vremena da se rastvore i probave. Osim toga, ukoliko jedete voće nakon obroka, gube se hranjive materije iz voća.

U nastavku su neki od glavnih razloga zašto voće treba jesti pre obroka:

Voće uvek treba jesti 30-ak minuta pre jela. A ako želite da jedete voće nakon obroka, onda pričekajte tri sata (nakon što se hrana probavi). Ukoliko jedete voće pre jela, smanjićete i porcije obroka jer ćete se osećati sitim.

voce.jpg
Foto: Profimedia

Budući da naše telo ne dobija hranu tokom osam do devet sati sna, preporučuje se da uključite voće svakog jutra u svoju ishranu (pre doručka). To pomaže u povećanju nivoa energije. Konzumiranje voća je dobar način započinjanja dana.

Izbegavajte da jedete voće kao prilog uz obrok. Isto tako, konzumiranje voća kao deserta ne daje najbolje rezultate za telo, naročito ako su plodovi iseckani i pomešani sa šećerom.

image.jpg
Foto: Profimedia

Nastojite da izbegavate konzervirano, smrznuto voće ili voće koje je obrađeno. Takvi plodovi imaju visok sadržaj šećera, konzervansa ili drugih hemijskih dodataka koji mogu biti štetni za telo. Oni se ne smatraju zdravim voćem.

Konzumiranje zdravih plodova svako jutro na prazan želudac (pre doručka), pomaže telu da apsorbuje sve potrebne i bitne elemente koji se nalaze u voću.

(zdravakrava.hr)