Ovom receptu nećete moći da odolite, a moći ćete da uživate u njemu tokom cele zime.

Sastojci:

10 kg očišćene paprike

400 g šećera

250 g soli

100 g esencije

1 vinobran

1 g konzervansa

pecena-paprika.jpg
Shutterstock, Profimedia 

Priprema:

1. Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju.

2. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji.

3. Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera.

beli-luk.jpg
Shutterstock 

4. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.

5. Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst).

6.Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći.

7. Napunjene tegle ostavite 24 h otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.

Vreme pripreme: 60 minuta + 24 h da odstoje.