Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lek i definitivno nisu grešile

Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovana industrijska proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina 20. veka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lek i definitivno nisu grešile!

Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vekovima, jeste da je surutka najbolji prirodni lek za jetru. Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usled virusnih oboljenja (hepatitis, žutica), jetru koja je natečena, a posebno jetru opterećenu preteranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane.

Surutka pospešuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom periodu, tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre, a po mogućstvu i više surutke. Surutka će doprineti regeneraciji, čišćenju i oporavku obolele jetre ako se uporno i redovno koristi. Naravno, jako je važno da se prestane sa štetnim delovanjem i ishranom koji nastavljaju da uništavaju jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i prerađena hrana i druge štetne materije.

surutka.jpg
Profimedia 

Uz surutku, za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir, najbolje za doručak na prazan želudacjer su tada efekti najbolji. Surutka može da pomogne i pri mršavljenju, jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U surutki ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka i to vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri, koji su zaslužni za izgradnju finih i nežnih veza u mozgu. Sadrži i važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.

Ono što nam je u poslednje vreme svima zajednička osobina jeste to što se nalazimo pod stresom. Surutka je idealan napitak za ovaj problem. Razlog je to što u našem telu izaziva lučenje serotonina (hormona zadovoljstva) od kojeg ćete se osećati dobro i iz tela izbaciti stres. Surutka se preporučuje i za stalni osećaj umora, posebno prolećni kao i za grčeve i bolove u mišićima usled fizičkih napora. Surutka sprečava osteoporozu, skida naslage na zubima i preventivno deluje protiv karijesa. Pored ovih blagodeti, surutka se već decenijama, kao efikasan narodni lek, preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lekovima i ishranom.

surutka.jpg
Profimedia 

Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog korišćenja. Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se sirutka koristi kao prirodni izvoraminokiselina, koje se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vežbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vežbama poput bodibildinga, aerobika i slično, bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu, ali i oporaviti svoje telo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju proteini u prahu na bazi surutke namenjeni ovim sportistima.

Ovde se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutošću, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom creva, potrebno je da redovno ispijate surutku. Istraživanja su pokazala da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin, koji igraju značajnu ulogu u sprečavanju upala u celom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja. Surutka podiže imunitet organizma i jača opštu otpornost i zato se nalazi u formulama većine novih sportskih i imunoloških dodataka ishrani, kao i kao osnovna formula za ishranu beba.

surutka-mleko.jpg
Profimedia 

Nova zapadna istraživanja pokazala su da surutka ima značajnu ulogu u zaštiti, zdravlju i regeneraciji creva, a posebno debelog creva. Surutka je potpuno bezbedan, blag i prirodan napitak koji bez bojazni možete da koristite. Kako sadrži i žive bakterije, u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretera u količini. Jedino osobe alergične na mlečne proizvode treba da je izbegavaju.

Preporučena dnevna doza je 500 ml do maksimalno jednog litra dnevno, ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro, ali nećete pogrešiti ako je budete popili u više navrata tokom dana. Domaću surutku možete da nađete u većini prodavnica mlečnih proizvoda, a možete i da je napravite sami: 1 litar svežeg mleka zagrejte u posudi, ali ne dozvolite da provri. U to dodajte isceđen sok od jednog ili dva limuna i mešajte, a ubrzo ćete primetiti da se formira sir i tečnost. Ta tečnost je surutka. Procedite kroz gazu ili sitnu cediljku i dobili ste sir i surutku.

(Zdravlje bez doktora)