I drevni Asteci su čokoladu nazivali hranom bogova, a u Evropi je dugo slovila kao lek. Danas je jedna od najomiljenijih poslastica na svetu, a dobra je i za zdravlje. Evo što se dogodi u telu nakon što pojedete kockicu tamne čokolade.

ZA 10 MINUTA

Popravlja raspoloženje i daje čoveku snagu. Triptofan koji sadrži čokolada pomaže u proizvodnji serotonina.
Poboljšava prokrvljenost mozga i proširuje krvne sudove, a to je sve što nam treba pre bilo kakve moždane aktivnosti.

Smanjuje krvni pritisak i štiti zube. Kakao buter oblaže zube zaštitnim filmom, koji sprečava rast bakterija.

ZA 30 MINUTA

Pomaže da pobedite kašalj.

Zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima, štiti našu kožu od sunca. Opskrljubje telo vitaminima PP, B1, B2 i E, kao i mikroelementima kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa.

cokolada-proizvodnja-cokolade-afrika.jpg
Foto: Profimedia


NAKON NEKOLIKO DANA

Pomaže u prevenciji dijabetesa. Flavonoidi povećavaju nivo azotnog oksida u krvi, što smanjuje dijabetes.

Smanjuje nivo anksioznosti, jer kakao smanjuje nivo hormona stresa.

Smanjuje želju za slatkim, jer je savršena zamena za nezdrave slatkiše.

REGULARNA KONZUMACIJA

Pomaže radu srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a zahvaljujući flavonoidima i antioksidansima, čisti i krvne sudove.

Povećava nivo inteligencije. Flavonoidi i magnezijum pozitivno utiču na pamćenje, što je razlog zašto bi ljudi stariji od 70 godina trebalo da jedu tamnu čokoladu.

Antioksidansi neutrališu slobodne radikale, što za rezultat ima usporavanje procesa starenja.

Usrećuje decu. Bebe čije su mame tokom trudnoće konzumirale gorku čokoladu manje strahuju i više se smeju.

Ipak, zapamtite da se ovo tiče čokolade koja sadrži 70 i više odsto kakaoa, te da bi trebalo pojesti 2-3 komadića dnevno, jer preterano konzumiranje može prouzrokovati gojaznost. Osim toga, čokolada se ne preporučuje ljudima koji imaju kamen u bubregu.

(hr.n1info.com)