Neobičan napitak predstavlja odličan dodatak vašoj dijeti, pogotovo jer se stara za dobro zdravlje jetre.

Voda u kojoj se kuvalo suvo grožđe stimuliše određene biohemijske procese u jetri koji joj pomažu da efikasnije vrši detoksikaciju krvotoka.

Najveći "krivac" za ovo jesu same grožđice, a ukoliko pratite ovaj tretman cela četiri dana, primetićete da vam se varenje poboljšalo, kao i da imate više energije.

Doktori često preporučuju da suvo grožđe jedemo ujutro kako bismo se bolje brinuli za zdravlje srca, eliminisali loš holesterol, smanjili nivo triglicerida i poboljšali rad želuca i samog metabolozma.

doktor.jpg
Foto: Profimedia

Grožđice su prirodan izvor minerala i vitamina, ali njihov efekat se drastično povećava ako pijemo vodu u kojoj su se potapale jer se na taj način smanjuju nivoi šećera.

Potrebno vam je 400 mililitara vode i 150 grama suvog grožđa.

- Pažljivo birajte grožđice i izbegavajte one koje su svetle boje i veoma sjajne jer taj sjaj nije prirodan i rezultat je brojnih hemijskih procesa koji su zaslužni za takav "primamljiv" izgled. Odlučite se za one tamnije boje koje nisu ni previše tvrde ni previše meke.

- Operite ih i sklonite sa strane.

- Zagrejte dve šolje vode do ključanja. Dodajte grožđice i pustite ih da se krčkaju 20 minuta. Zvuči lako, ali to nije sve. Potrebno je da ostavite grožđice da se natapaju preko noći.

- Narednog jutra procedite vodu i ponovo je zagrejte. Ovaj napitak možete piti vreo ili mlak, ali je važno da ga pijete na prazan stomak odmah nakon buđenja. Doručak bi trebalo da usledi pola sata kasnije.

- Idealno je da ovo radite nekoliko dana u nizu – minimum četiri. Već nakon dva dana primetićete da želudac bolje radi i imaćete više energije, pa se ovaj napitak posebno preporučuje ljudima koji žele da smršaju.

suvo-grozdje.jpg
Foto: Profimedia

(24 sata)