Ova torta od kestena i čokolade bez brašna i šećera idealna je za početnike jer je jednostavna za pripremu, a izuzetno ukusna i dekorativna.

Neće vam oduzeti mnogo vremena a svi vaši gosti će ostati oduševljeni.

Sastojci:

225 grama crne čokolade

6 jaja

Prstohvat soli

125 grama maslaca

500 gr zamrznutog kesten pirea

2 kašike ruma

kesten-pire.jpg
Profimedia 

Za preliv:

100 grama crne čokolade

250 mililitara pavlake za šlag

nekoliko kapi ekstrakta od vanile

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite belanca u sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, kesten pire i maslac.

3.U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smesu dodajte i ostatak snega.

kesten-torta.jpg
Profimedia 

4. Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje, pa smesu sipajte u kalup.Pecite tortu 40 do 60 minuta. Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da je li torta pečena - čačkalica u ovom slučaju ne treba da bude čista.Tortu izvadite iz kalupa pustite je da se hladi, a vi pripremite glazuru.

5. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu.6. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte, dekorišite kestenjem u čokoladi ili karameli.

kesten-torta.jpg
Profimedia