SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!
Krompir i tost više nikad nećete da prepečete toliko da dobiju braon boju na ivicama ako poslušate rezultate nove studije koja upozorava na rizik od karcinoma!
Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni Celzijusa.
Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.
Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida - pročitajte ih OVDE.
PROČITAJTE JOŠ:
Terapijski pas Norbert pomaže bolesnoj dečici: 20 slika najslađeg šteneta izlečiće vaš stres za 1 minut (FOTO)
Čestitala sam mu rođendan a povredio me najviše u životu: evo kako sam SVE oprostila muškarcu koji me je napustio
Zen priča o pranju sudova: haos u sudoperi, haos u glavi
BONUS VIDEO : LAGANO, UKUSNO I ZDRAVO: Doručkujte za samo 46 kalorija
"DAĆU SVE OD SEBE DA SE SAČUVA MIR I STABILNOST" Vučić: "Biću opet ponosan zato što sam bio na strani časti, na strani slobode, na strani istine" (VIDEO)