KAO IZ FRANCUSKIH PEKARA: Recept za kroasane koji se tope u ustima!
Ovaj recept je pogodan za ranoranioce koji imaju želju da svoje najbliže obraduju svežim kroasanima za doručak.
Potrebno:
- 250g brašna
- 160g putera
- 125ml mleka
- 50g šećera
- 1 jaje
- 1/2 kafene kašičice soli
- 1/2 kocke kvasca
Priprema:
Rastopite šećer i kvasac dok ne dobijete glatku tečnu smesu, dodajte mleko i ostavite sa strane.
Pomešajte brašno i so, pa pomoću viljuške izmrvite puter u brašno i potom nastavite da mesite rukom. Dodajte nadošli kvasac i zamesite blago lepljivo testo. Uvijte testo u foliju i ostavite ga u frižideru na 45 minuta. Razvucite testo u oblik pravougaonika, preklopite ga, okrenite i ponovo razvucite. Ponovo ga umotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru naredna dva sata.
Razvucite testo u pravougaonik. Nožem secite trouglove i pravite kroasane. Ređajte ih u pleh postavljen papirom za pečenje i ostavite ih da "odmore" 45 minuta na sobnoj temperaturi - za to vreme će se udvostručiti.
Ugrejte rernu na 230°C, umutite žumance sa malo vode i namažite kroasane, pa ih pecite 10 minuta. Onda smanjite temperaturu na 190°C i pecite još pet minuta, da dobiju zlatnosmeđu boju.
BONUS VIDEO: NEĆE STIĆI NI DA SE OHLADI: Kolač iz ŠOLJE bukvalno gotov za 2 MINUTA, a topi SE U USTIMA
"VELIKA JE ČAST I ODGOVORNOST ŠTO SAM DANAS OVDE" Vučić u Azerbejdžanu: Pozivam sve velike sile da reše probleme u Ukrajini, na Bliskom istoku i svuda u svetu