ZAVISNA OD KOFEINA: Pila je između 3 i 5 šoljica kafe dnevno, a ovo su POSLEDICE!
Crni napitak podiže koncentraciju, podstiče razgradnju masnog tkiva i smanjuje rizik od bolesti, a sme se popiti od tri do pet šoljica na dan. Kofein se bori protiv upala u telu.
Ljubitelji kafe konačno mogu da odahnu jer njihov omiljeni napitak produžava život i bori se protiv znakova starenja, otkriva najnovije istraživanje.
Do sada se smatralo da su bolesti poput Alchajmera ili hipertenzije posledica starosti, ali naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Stanford otkrivaju kako su za pojavu tih bolesti u poznim godinama najzaslužniji upalni procesi.
Jedan od najmoćnijih sastojaka kafe, kofein, bori se protiv upala u telu te tako zaustavlja teža oboljenja i brzo starenje.
Otkriće američkih naučnika potvrđuje i nutricionista Nataša Šoštarić koja kaže kako su razlozi nastajanja upalnih procesa u telu raznoliki, ali glavni mogu biti slobodni radikali koji svojim delovanjem oštećuju ćelije i tkiva, pa ovde nastupaju moćni sastojci kafe.
"Antioksidansi iz hrane mogu sprečiti štetno delovanje slobodnih radikala vezujući se na njih, pri čemu sprečavaju oštećenja tkiva. Kafa je vrlo dobar izvor antioksidansa, poput klorogenična kiseline i kafestola, koji nakon apsorpcije mogu imati blagotvorno delovanje na ublažavanje upalnih procesa u telu", kaže nutricionista.
Kalifornijski naučnici tvrde da je doza od pet ili više šoljica kafe dnevno najbolje uticala na upalne procese ispitanika, a Šoštarić se slaže i sa ovom teorijom iako napominje da je idealna mera kafe u potpunosti individualna.
"Kod ljudi koji bolje tolerišu kofein prihvatljive su i veće količine kafe. Uopštena preporuka je piti najviše između tri i pet šoljica kafe na dan kako biste iskoristili sve blagodati koje nam ispijanje ovoga napitka pruža", savetuje nutricionista. Jedna šoljica kafe ima vrlo malo kalorija, ali obiluje vitaminom B te mineralima, poput magnezijuma, kalijuma, mangana i fosfora.
"Sadrži bioaktivne komponente, poput alkaloida kofeina, polifenola kahvola i kafestola, te klorogenična kiseline koji deluju antioksidativno", ističe Šoštarić.
Svi ovi sastojci izvor su prednosti koje donosi omiljeni napitak, od bolje koncentracije, brže razgradnje masnog tkiva, manjeg rizika od dijabetesa i depresije pa do prevencije neuroloških bolesti.
Međutim, više od pet šolja kafe dnevno može uticati na pojavu mučnine, bola u stomaku, vrtoglavice, anksioznosti, nervoze, nemirnost, nesanice i tremora. Dobra je vest da dodavanje mleka i šećera neće umanjiti lekovitost kafe.
"Dodavanje preteranih količina šećera i mleka jedino utiče na preteran unos suvišne energije, što bi trebali imati na umu ljudi koji piju nekoliko šolja kafe na dan", tvrdi nutricionista i dodaje da beskofeinska kafa neće u potpunosti delovati na nervni sistem i pružiti željene efekte, poput povećanja budnosti.
Recept za superkavu
Tipičnu crnu kafu, kakvu inače pijete, zasladite sa pola kašičice meda i dodajte sojino ili bademovo mleko i malo čilija u prahu. Dobićete ukusan napitak koji zbog kofeina i čilija ima učinak ubrzavanja metabolizma, a kafa i med su jako dobar izvor minerala, vitamina i polifenolnih spojeva, savetuje nutricionista Šoštarić.
Izvor sreće
Loše raspoloženje najčešće je posledica smanjene nivoa dopamina u telu. Kofein stimuliše povećanje nivoa hormona sreće, dopamina i epinefrina te nas tako razbuđuje, vraća osmeh na lice te daje energiju i snagu da prebrodimo stresne situacije.
Za lepu kožu
Smatra se da kofein deluje stimulativno na lučenje prirodnih lipida u koži koji popravljaju oštećenja kože, ubrzavaju zaceljivanje i ovlažuju kožu dajući joj zdrav i prirodan sjaj. Mljevena kafa može biti i odličan piling u kombinaciji sa maslinovim uljem.
Čuva jetru
Stručnjaci tvrde da kofein može uticati na usporavanje razvoja ciroze jetre i raka jetre. Fenoli, kahveol i kafestol, koji se prirodno nalaze u kafi, deluju antivirusno te bi mogli sprečiti dupliranje virusa uzročnika hepatitisa B, ističe Šoštarić.
Top 5 najboljih saveta:
- Uz kafu uvek popijte vodu
S obzirom na to da kafa ima diuretsko delovanje, savetuje se da uz kafu pijete vodu. Kofein utiče i na smanjenje apsorpcije kalcijuma, osobito kod njegova manjeg unosa.
- Trudnice ne smeju da piju više od 2 šoljice
Ispijanje više od četiri šoljice kafe može biti opasno i za zdrave ljude, no najvećem su riziku izloženi mladi te trudnice jer previše kofeina može imati štetne efekte na fetus.
- Kafu povremeno zamenite čajem
Prosečna šoljica crnog, zelenog ili žutog čaja najčešće sadrži 3-4 puta manje kofeina od šoljice espresso kafe, no može sadržati i do 50 mg kofeina.
- Kofein oslobađa od glavobolje
Jedan od najčešćih uzroka glavobolje je proširenje krvnih sudova, a kofein ih leči tako što ih steže i vraća u prvobitno stanje. Zato je šoljica kafe prva pomoć kod uporne glavobolje.
- Suve začine dodajte na početku
Začini poput klinčića, štapića cimeta, mahune vanile ili anisa dodaju se na početku pripreme napitka jer tako bolje otpuštaju aromatične materije.
(24sata.hr)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Alarmantno: Kafa koja se prodaje u Srbiji izaziva rak!
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta