Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču nalaze visoke količine arsena

Uvereni ste da ste pravi gurmani i da u pripremi jednostavnih kulinarskih recepata ne možete da pogrešite? Možda se i varate jer, naime, izgleda da većina nas pogrešno kuva - pirinač. Ne samo da je pogrešno kuvamo već načinom pripreme rizikujemo pojavu zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili raka.

Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču se nalaze visoke količine arsena. Zato poručuju da je jedini zdravi način za kuvanje pirinča taj da je ostavite da prokuva u mnogo vode ili da je ostavite da odstoji u vodi preko noći.

Kako da pravilno pripremite pirinač:

* Ostavite pirinač da odstoji vodi preko noćii
* Ispirite je sve dok voda ne postane bistra
* Ocedite pirinač
* Pirinač stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vodeo
* Stavite da prokuva i smanjite vatru te ostavite pirinač oko 15 minuta da se lagano kuva

Ako ostavite pirinač da odstoji preko noći, za čak 80 odsto smanjićete količinu štetnih sastojaka u ovoj namirnici.

japan-hrana-pirinac.jpg
AP 

Večernj.hr