DRŽITE MLEKO U VRATIMA FRIŽIDERA? Nikad više to nećete uraditi posle ovog teksta!
Velika većina ljudi mleko drži u vratima frižidera, a to je zapravo pogrešno. Stručnjaci su objasnili zašto mleko baš nikada ne treba čuvati u vratima, a razlog je više nego dobar.
Razlog je jednostavan - temperatura hlađenja nije jednaka u svakom delu frižidera, a upravo u vratima je najtoplije i to područje je najosjetljivije na promene temperature. To je razlog zašto mleko ne bi nikada trebalo držati u vratima, već je idealno mesto za njega polica u sredini frižidera.
Postoje pravila kako se hrana stavlja u frižider, upravo zbog temperature potrebne za njeno čuvanje:
- Na dnu u fioci drži se voće i povrće, kao i sveže začinsko bilje.
- Prva polica iznad fioka idealna je za držanje svežeg mesa i ribe - poželjno je da bude zapakovano u foliju.
- Druga polica savršena je za mleko i mlečne proizvode, kao i za jaja.
- Zadnja, gornja polica poslužiće za čuvanje gotove hrane, na primer, ostataka od ručka.
- Na policama u vratima frižidera čuvaju se namirnice koje su konzervisane, poput pekmeza, sokova...
Još nekoliko saveta:
- Držite kuvanu i sirovu hranu daleko jednu od druge, koliko je to moguće. I uvek kuvanu hranu stavljajte iznad sirove.
- Redovno čistite frižider, posebno uglove. Stara četkica za zube je odlična za to.
- Pazite da povrće, voće i začine ne držite naslonjene na zadnji deo frižidera jer se mogu zalediti. A kako se radi o osetljivim namirnicama, kasnije možda neće biti za upotrebu.
- U vratima možete držati puter i mekane sireve.
- Kod jaja je važno da je temperatura što stabilnija, a za to je najidealnija srednja polica unutar aparata.
- Nije sve voće i povrće za frižider. Spolja treba držati banane, avokado, nektarine, breskve, kruške, šljive i paradajz jer ispuštaju određene gasove koji mogu podstaći kvarenje ostalog voća i povrća u frižideru.
(24sata.hr/CountryLiving)
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore