Velika većina ljudi mleko drži u vratima frižidera, a to je zapravo pogrešno. Stručnjaci su objasnili zašto mleko baš nikada ne treba čuvati u vratima, a razlog je više nego dobar.

Razlog je jednostavan - temperatura hlađenja nije jednaka u svakom delu frižidera, a upravo u vratima je najtoplije i to područje je najosjetljivije na promene temperature. To je razlog zašto mleko ne bi nikada trebalo držati u vratima, već je idealno mesto za njega polica u sredini frižidera.

Postoje pravila kako se hrana stavlja u frižider, upravo zbog temperature potrebne za njeno čuvanje:

- Na dnu u fioci drži se voće i povrće, kao i sveže začinsko bilje.

- Prva polica iznad fioka idealna je za držanje svežeg mesa i ribe - poželjno je da bude zapakovano u foliju.

- Druga polica savršena je za mleko i mlečne proizvode, kao i za jaja.

mleko.jpg
Profimedia 

- Zadnja, gornja polica poslužiće za čuvanje gotove hrane, na primer, ostataka od ručka.

- Na policama u vratima frižidera čuvaju se namirnice koje su konzervisane, poput pekmeza, sokova...

Još nekoliko saveta:

- Držite kuvanu i sirovu hranu daleko jednu od druge, koliko je to moguće. I uvek kuvanu hranu stavljajte iznad sirove.

- Redovno čistite frižider, posebno uglove. Stara četkica za zube je odlična za to.

- Pazite da povrće, voće i začine ne držite naslonjene na zadnji deo frižidera jer se mogu zalediti. A kako se radi o osetljivim namirnicama, kasnije možda neće biti za upotrebu.

frizider.jpg
Thinkstock 

- U vratima možete držati puter i mekane sireve.

- Kod jaja je važno da je temperatura što stabilnija, a za to je najidealnija srednja polica unutar aparata.

- Nije sve voće i povrće za frižider. Spolja treba držati banane, avokado, nektarine, breskve, kruške, šljive i paradajz jer ispuštaju određene gasove koji mogu podstaći kvarenje ostalog voća i povrća u frižideru.

frizider.jpg
Profimedia 

(24sata.hr/CountryLiving)