Ako odmrzavate meso na sobnoj temperaturi, time, kažu stručnjaci, direktno ugrožavate svoje zdravlje.

Naime, meso koje tako dugo stoji na sobnoj temperaturi podložno je razvoju bakterija. Dok su ivice mesa otopljene, meso u sredini je još uvek zamrznuto, a na površini se već za 20 minuta stvaraju kolonije bakterija koje mogu da izazovu trovanje hranom, poput salmonele.

Zato meso treba otapati u posudi sa hladnom vodom.

A ako ste mislili da samo u tome grešite, varate se! Većina nas piletinu priprema direktno iz frižidera. Ali stručnjaci kažu da čak i ukoliko meso nije bilo zamrznuto, treba ga ostaviti na sobnoj temperaturi, maksimalno 10 minuta, pre nego što ćete ga ispeći, i to kako biste izjednačili temperaturu mesa na njegovom spoljašnjem i unutrašnjem delu. Ako ovako radite, nikada vam se neće desiti da vam ne pripremljeno ispečeno meso spolja suvo i prepečeno, a iznutra maltene sirovo.

Mashed.com