Pomfrit je verovatno jedna od onih stvari koje vole i stari i mladi. Ide uz sve, ukusan je, nije previše zdrav ali je i te kako dozvoljen, doduše povremeno.

Verovatno ste nebrojeno mnogo puta pokušali da napravite kod kuće pomfrit koji će biti kao u restoranu, ili barem sličan ali jednostavno ne ide. Pa, konačno smo saznali u čemu je caka da krompir unutra bude sočan a spolja hrskav. Sastojak koji je zaslužan za ovo je verovali ili ne, kukuruzni skrob.

pomfrit-tost-prepeceni.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema je u suštini ista kao i do sada sa sitnim izmenama. U prodavnici, odnosno na pijaci, trebalo bi da birate krompire sa tamnom korom i par klica. Zatim ga naseckajte ali tako da komadi budu debeli otprilike jedan centimetar. Ukoliko su pretanki, iznutra se neće ispržiti kako treba a spolja će izgoreti. Pomfrit zatim obavezno posušite krpom kako biste što više vode izvukli. Pospite malo kukuruznog skroba, kako bi dodatno isušio višak vode koji krpa ne može. Upravo zbog ovoga vaš pomfrit će spolja biti hrskav kao što je i u restoranu.

Zatim ravnomerno poprskajte pomfrit sa malo maslinovog ulja, a onda ih i poređajte na pleh, pritom pazeći da ne napravite gomilice već da svaki komadić ima dovoljno prostora.

pomfrit.jpg
Foto: Shutterstock

(srbija danas)