Kuvana jaja mogu da se pokvare i zapravo imaju jako kratak rok trajanja, znatno kraći od svežih jaja.

To je zbog toga što kuvanjem jaja uklanjamo zaštittni spoljni sloj koji oblaže ljusku - zbog čega je ona ranjiva na vazduh, bakterije i druge stvari koje mogu da kontaminiraju jaje i ugroze naše zdravlje.

Tvrdo kuvano jaje može da ostane sveže do 7 dana, ali kada ga oljuštite – ono će ostati sveže samo 5 dana.
ako biste se postarali da budu kuvana jaja budu bezbedna za jelo, ohladite ih odmah nakon kuvanja, najbolje u posudu sa ledom i odmah potom ih stavite u frižider.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako primetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.

Međutim, postoje verovanja da se vaskršnja jaja, za razliku od jaja koje kuvamo za obične dane, ne mogu pokvariti. U svakom slučaju, ne jedite ih ako osetiti da mirišu na sumpor.

izbeljivanje-jaja.jpg
Kurir 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO NISTE ZNALI: Zašto se farbaju jaja ?