Hranu ne trbe bacati, posebno voće i povrće koje ste pomno birali na pijaci i još dosta platili. Većina prezrelog voća može se vrlo jednostavno pretvoriti u zdrave, brze obroke ili umešati u omiljene recepte.

1.Prezrele kruške i banane narežite u staklenu posudu, posipajte cimetom i stavite u mikrotalasnu na pet minuta. Ovako pripremljeno voće idealno je za brzi obrok.

Ako imate nešto više vremena i jabuke koje već duže vreme stoje u frižideru narežite na što sitnije komade i kuvajte u malo vode, dok ne ispari, da se jabuke gotovo raspadnu. Umešajte kašikicu meda i malo cimeta. Odlično se kombinuju uz zobenu kašu.

2.Kocke leda možete napraviti od ne baš najsvežijeg voća. Izmiksajte ga u sokovniku i blenderu i zamrznite u kalupu ili malim vrećicama. Biće savršen dodatak koktelima, frapeima ili mineralnoj i običnoj vodi. Svaku vrstu voća možete zamrzavati zasebno ili ih kombinovati po želji.

3.Jako zreli kivi može poslužiti kao marinada za meso. Sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine. Zgnječite dva kivija, dodajte im dve kašikice maslinova ulja, kašikicu jabukovog siržeta i skratite vreme mariniranja za pola.

4.Umesto šećera u smjesu za palačinke dodajte banane ili borovnice. Pritom ne mislimo na klasične palačinke, već one deblje, tzv. američke. Ako dodajete javorov sirup, takođe pripazite na količinu da palačinke ne budu preslatke.

prezrelo-voce.jpg
Profimedia 

5.Nikad ne bacajte avokado. Bez obzira na izgled, uvek se može iskoristiti za čokoladni sos. Pomešajte ga s rastopljenom tamnom čokoladom i dobićete zdrav čokoladni namaz. U njega možete narezati omiljeno voće, a savršenog je ukusa i u kombinaciji sa svežim grejpom. Poslastica prepuna vitamina K i E.

6.Banane kojima je kora već potpuno smeđa, najbolje su za hleb sa bananom. Ako niste skloni eksperimentisanju, prezrelo voće jednostavno izmiksajte i napravite kompot. Kasnije ga možete poslužiti i s hlebom od banana.

7.Prezrelo voće odlična je zamena za ulje i jaja u receptima za mafine. Osim što će biti zdraviji, kolaču će dati slatkoću i gustoću.

8.Ako u frižideru imate smežurane rajčice, stavite ih na papir za pečenje i sušite u rerni na niskoj temperaturi otprilike 12 sati. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji. Odlične su u raznim sendvičima i salatama, a možete im dodati i prezrele dinje, ananas ili različite bobice.

prezrelo-voce.jpg
Profimedia 

9.Premekana kruška i ne najsvježije grožđe dobro je ispeći u pećnici. Na taj način se pojačava njihova prirodna slatkoća pa se odlično kombinuju sa na primer, činijom žitarica ili hrskavom brokolijem.

10.Želite li koktelu dodati svežu aromu, od prezrelog voća napravite pire i zatim ga procedite u čašu.

11.Jako smeđe i aromatične banane možete možete umešati u jaja ili samo belance (u zavisnosti šta jedete) kako bi omlet bio bogatije teksture i ukusa.

12.A ono što uvek možete napraviti bez obzira kojem je voću gotovo istekao rok trajanja, je dodati ga u smuti. Za smutije nije važna tekstura, a poželjna je slatkoća koju ima prezrelo voće.

prezrelo-voce.jpg
Profimedia 

(zadovoljna.hr)