Sigurno niste ni razmišljali o tome da ljusku crnog luka možete upotrebiti za više stvari.

Pre nego što je bacite u knatu za smeće, dobro razmislite. Ljuska crnog luka sadrži moćni antioksidans kvercetin koji reguliše krvni pritisak, ali i sprečava kariovaskularnebolesti.

Na ovih 5 načina možete pametno da je iskoristite:

1. Ako kuvate povrćnu supu, slobodno ubacite i celu glavicu luka sa luskama. Osim što će dobiti lepšu boju, supica će biti mnogo ukusnija i zdravija zbog mikroelemenata kojih ima mnogo više nego u samom luku.

2. Ako ste primetili da vaša biljka ne izgleda baš zdravo, pripremitite rastvor od ljuski luka i vode s kojom ćete zalivati vašu biljku s vremena na vreme.

POSLUŠAJTE KINEZE: Pre spavanja stavite LUK u čarapu! Evo zašto je to DOBRO!

3. Čaj od luka može pomoći kod grčeva. U šoljicu vruće vode ubacite jednu kašičicu ljuski luka i pustite neka odstoji 10 minuta. Procedite i pijte oko 200 mililitara svake večeri. Važno je napomenuti kako čaj od luka ne bi trebalo da piju dojilje i trudnice.

4. Ljuske od luka uz usitnjenu koru od hrasta odličan su način za dobijanje svetlosmeđe boje kose.

5. Ako volite sami da pečete hleb, slobodno možete ubaciti jednu čajnu kašičicu mlevenih ljuskica od luka.

crni-luk.jpg
Foto: Shutterstock

(zadovoljna.hr)