Maske za lice nisu samo ograničene na brojne verzije lekovitog "blata", već su se sada proširile i na posebne maske, serume i folije.

Međutim, pre svega ovoga, naše bake nisu imale ništa od toga – ali njihov ten bio je mnogo bolji nego ten brojnih devojaka danas.

One su koristile sve što im je bilo na dohvat ruke, a jedne stvari bilo je u izobilju – voća.

kivi-voce.jpg
Profimedia 

Ako mislite da je stavljanje sirovog voća na lice glupost, pogledajte neku staru sliku svoje bake i uporedite njen ten sa vašim.

Voće je bogato antioksidansima, vitaminima i kiselinama koje su idealne za laganu eksfoliaciju kože. Ono je takođe odličan izvor alfa hidroksilne kiseline koja pomaže razlaganje supstance nalik lepku koja vezuje slojeve mrtve kože za epidermis – i samim tim čini kožu glatkijom i svetlijom.

Kada od voća napravimo pulpu, bilo da je u pitanju limun, jagoda ili neko egzotično voće, i pomešamo je sa nekim sastojkom koji je zgušnjava – kao što je ovas, ona je izuzteno moćan kozmetički preparat.

ovas.jpg
Profimedija 

Za masnu kožu najbolje je koristiti limun ili jagode, dok je za suvu idealan izbor banana jer sadrži vitamin E koji hidrira kožu.

Ipak, osobe koje imaju upaljenu kožu, rozaceu, rane ili posekotine na licu ii generalno osetljivu kožu trebalo bi da koriste voće za suvu kožu kako bi izbegle dodatnu iritaciju.

zena-ogledalo-lice.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs)