Trudnice koje preteruju sa šećerom mogu da utiču na rizik od pojavljivanje alergija i alergijeske astme kod deteta kasnije u životu, tvrdi najnovije istraživanje objavljeno u stručnom magazinu "European Respiratory Journal".

Iako su ranija istraživanja povezivala astmu i preteran unos šećera same dece, ovo je prva studija koja pokazuje da i ishrana majke igra važnu ulogu.

Naučnici su analizirali podatke u vezi sa 9.000 žena koje su početkom 90-ih godina prošlog veka bile trudne, a potom i njihove dece koja su bila testirana na astmu i uobičajene alergije u sedmoj godini života.

trudnica-beba.jpg
Foto: Profimedia

Dok su bile trudne, od žena je traženo da beleže koliko određenih gruša hrane konzumiraju – uključujući tu šećer, kafu i čaj. Ovi podaci su potom korišćeni kako bi se izračunala količina dodatnog šećera koji su unosile, ne uključujući one iz voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Istraživači su videli tek slabu vezu između povećanog unosa šećera i zdravstvenih problema kod dece. Međutim, kada su se fokusirali na astmu, ova veza je bila mnogo jača.

astma.jpg
Foto: Profimedia

Deca majki koje su po rezultatima bile u samom vrhu po količini unetog šećera imala su duplo veći rizik od dobijanja alergijske astme.

Rezultati nisu pokazail uzročno-posledičnu vezu između šećera i alergija, ali veruju da visok unos šećera tokom trudnoće može da poveća upalne procese u tkivu pluća koje se razvija, ostavljajući tako decu predisponiranom za alergije.

S obzirom na količine šećera koje ljudi širom sveta dnevno konzumiraju, autori ove studije upozoravaju da je hitno potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se videlo da li manji unos šećera u organizam pozitivno utiče na zdravlje dece godinama nakon rođenja.

profimedia0268853696.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs)