U pitanju je debata koja nikako da se završi. Jedne godine margarin je štetan, a druge puter. Ipak, postoje određene zdravstvene stvari oko kojih se lekari slažu kada se ova dva prozivoda porede - a najvažnija su masti koje sadrže puter i margarin.

Ovo su najveće razlike između margarina i putera koje mogu da utiču na naše zdravlje:

Margarin se pravi od biljnih ulja, i zato sadrži nezasićene "zdrave" masti. Ove masti pomažu smanjenju nivoa LDL holesterola, takozvanog "lošeg"holesterola.

Sa druge strane, puter se pravi od životinjskih masti i sadrži više zasićenih masnoća.

profimedia0087313507.jpg
Profimedia 

Međutim, nisu svi margarini stvoreni jednaki - pojedini sadrže trans masti.

Generalno, što je margarin čvršći - sadrži više trans masti.

Trans masti, kao i zasićene masti, povećavaju nivo holesterola u krvi i rizik od srčanih bolesti. Pritom, trans masti smanjuju nivoe HDL holesterola u organizmu (dobar holesterol).

Najbolje je da na pakovanju proverite i izaberete margarin koji nema trans masti i sadrži najmanje količine zasićenih masti, savetuju stručnjaci sa Mejo klinike, dok stručnjaci sa Harvarda naglašavaju da su trans masti najgore vrste masti.

Zapravo, istraživanje Harvard škole javnog zdravlja, koje je 30 godina pratilo ishranu 130.000 lekara pokazalo je da zamenom zasićenih masti (koje se nalaze u puteru) onima koje nisu zasićene (nalaze se u margarinu), značajno može da smanji rizik od bolesti srca.

Kada su kalorije u pitanju, margarin i puter sadrže iste količine, ali ako izaberete lajt margarin, broj kalorija može biti znatno manji.

(Kurir.rs/telegraf/foto Profimedia)